Европейският космически телескоп Гая, предназначен да картографира галактиката Млечен път,

...
Европейският космически телескоп Гая, предназначен да картографира галактиката Млечен път,
Коментари Харесай

Телескопът Гая откри половин милион нови звезди и 150 000 астероида в Млечния път

Европейският галактически телескоп " Гая ", предопределен да картографира галактиката Млечен път, даде последните си данни, разкривайки половин милион нови звезди и предоставяйки невиждани детайлности за позицията на повече от 150 000 метеорита, съобщи Агенция Франс Прес.

Телескопът на Европейската галактическа организация (ЕКА), който работи на 1,5 милиона километра от Земята през последните 10 години, даде позициите и придвижванията на над 1,8 милиарда звезди в третия си азбучник от 2022 година, давайки относително цялостна триизмерна визия за нашата вселена.

Gaia spacecraft: Mapping the Milky Way like never before
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Останаха обаче някои пропуски, защото " Гая " не изследва изцяло области от небето, гъсто обитаеми от звезди, които са известни като кълбовидни звездни купове, изясняват от ЕКА във връзка публикуването на промеждутъчен азбучник, преди четвъртия цялостен азбучник в края на 2025 година

Тези звездни купове имат толкоз ярки ядра, че светлината им може да " залее " телескопите, опитващи да получат явен аспект, и съставляват изчезналите части от пъзела в нашите карти на Вселената, се показва още в прессъобщението на ЕКА. 

Телескопът " Гая " е избрал кълбовидния звезден куп Омега Кентавър. Той е най-големият, който може да се следи от Земята, и разкрива повече от половин милион звезди, които преди този момент не са могли да бъдат изследвани, защото са прекомерно близо едно до друга.


      
" Този резултат, който надвишава упованията, дава цялостна широкомащабна карта на Омега Кентавър ", споделя Алексей Минц, съавтор на обявата и член на европейския консорциум " Гая ".

Звездните купове са измежду най-старите обекти във Вселената. Поради тази причина  наблюдението им е значима стъпка за учените, които желаят да потвърдят възрастта на нашата вселена или да локализират нейния център, означават от ЕКА. 

Друга оригиналност е, че галактическият телескоп " Гая " е определил позицията на повече от 156 000 метеорита в нашата Слънчева система, ситуирани в астероидния пояс сред Марс и Юпитер или по-отдалечени, като да вземем за пример троянските метеорити на Юпитер.

Благодарение на двойно по-дълъг интервал на наблюдаване спрямо предходния - 66 месеца, телескопът е пресметнал техния орбитален интервал с акуратност " 100 до 200 пъти по-добра " от тази на телескопите на Земята, отбелязва Франсоа Миняр от Френския народен център за галактически проучвания (CNES).

The ESA's Gaia Spacecraft has been mapping the Milky Way and is creating a virtual map.
— WEX Foundation (@wexfoundation)
       
Така орбитите на огромни метеорити като Церера, Хигия и Метида могат да бъдат измерени съвсем напълно. Това, наред с други неща, служи за прецизиране на прогнозите и вероятностите за доближаване или даже за предстоящ конфликт със Земята, изяснява астрономът. 
По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР