Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду,

...
Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду,
Коментари Харесай

Еврокомисар Кириакиду и министър Хинков разговаряха за лекарствена политика, онкологични заболявания и психично здраве

Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду, която е на работно посещаване у нас е разискала с министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков тематиките за лекарствената политика, лекуването на онкологични болести и тематиката за психологичното здраве, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Обсъдихме общите ни цели за постоянен Европейски здравен съюз, като показах предлагането за фармацевтична промяна, която е един от стълбовете на Европейския здравен съюз “, сподели еврокомисар Кириакиду пред публицисти. Реформите към този момент се разискват в Европейския парламент.

Целта на предлагането е основаване на

обединен пазар за медикаменти в ЕС 

както и да подсигуряваме, че за европейските жители има ефикасни и безвредни медикаменти, а по този начин също и да подсигуряваме, че всички пациенти, без значение къде живеят в Европейски Съюз, имат достъп до безвредни, ефикасни и новаторски медикаменти, добави още тя.

До декември Европейската организация по медикаментите ЕMA и страните членки ще изготвят лист с сериозни медикаменти за Европейски Съюз, като ще се посочи кои са препаратите, обект на недостиг, уточни още тя. По думите ѝ при започване на 2024 година ще бъде основан европейски механизъм на взаимност, който ще бъде на доброволни начала, и страните членки ще могат да си обменят и преразпределят медикаменти, когато има дефицит, добави Кириакиду. Работим и с производителите, с цел да уточним къде се появява дефицит и какви са аргументите, сподели още тя.

При изискванията на обединен пазар не утвърждаваме възбрана на експорт на медикаменти, защото това затруднява достъпа до медикаменти на други страни членки, сподели още Кириакиду.

Забраната за експорт на медикаменти не е най-хубавото решение, това е краткотрайно, сподели министър Хинков във връзка издадената от него заповед на 2 ноември, с която до края на декември забрани износа на инсулини.

По думите му

България ще се причисли към идния механизъм за обмяна на медикаменти при потребност

Европейският проект за битка с рака също е бил тематика на диалози сред комисар Кириакиду и министър Хинков. По думите на Стела Кириакиду той е най-амбициозният проект до момента в региона на скрининга и лекуването и към този момент има резултати от използването му. Според еврокомисарят в него са обновени рекомендациите за скрининг, а една от заложените цели е 90% от европейските жители, отговарящи на условия за скрининг на рак на гърда, на маточна шийка и на дебело черво да получат опция за скринингов обзор до 2025 година

Предлагаме държавните управления да разширят стратегиите си за скрининг за рак на корем, за рак на белия дроб, за рак на простата, добави тя. За нас е приоритет страните да вкарат надзор на качеството на скрининговите си стратегии. Занимава ни и въпросът с предварителната защита, сподели още тя и уточни, че

при започване на идната година се планува пакет за предварителна защита на рака

в който ще има начинания за ваксини, предотвратяващи ракови болести. Създали сме и многопрофилни екипи за образование в региона на онкологичните болести, като е обезпечено и финансирането му, което е планувано за екипи експерти в обособените страни, добави Стела Кириакиду.

В региона на психологичното здраве – тематика, която също е разисквана по време на срещата, ще се подхващат ограничения в предварителната защита, ранната диагностика и лекуването, сподели още еврокомисарят. Ще работим дружно, с цел да въведем самодейността за предварителна защита и превъзмогване на самоубийства, ще въведем етични правила за психологичното здраве, добави тя.

По думите ѝ са планувани целеви начинания за отбрана на децата в цифровия свят, защото в това пространство има доста закани за психологичното им здраве.

Ще подкрепим

построяването на мрежа за психологично здраве за деца и юноши

Заделили сме 1,2 милиарда евро и сме планували 20 начинания в региона на психологичното здраве, уточни още тя.  По думите на еврокомисаря в региона на психологичното здраве е нужно да се премине от даване на помощ в институции към даване на грижа в общността.

В отговор на въпрос, обвързван с построяването на Протонен център за лекуване в региона на онкологията, който отпадна от листата за финансиране със средства от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), еврокомисар Кириакиду сподели, че няма да разяснява и че този проект към този момент е подаден.

„ Министърът ще ме осведоми навреме, в случай че има вести “, сподели още тя.

Министър Хинков уточни, че Протоният център отпадна като инвестиция от ПВУ поради бавните темпове, с които е стартират този план. Имаме увещание, че същият център ще бъде издигнат с бюджетни средства и бихме били признателни на Европейската комисия, в случай че по някакъв метод ни поддържа за в бъдеще, сподели още министър Хинков.

Програмата на еврокомисар Кириакиду планува и среща с представители на неправителствени организации, които работят в областта на битката с онкологичните болести.

По време на визитата си комисар Кириакиду ще се срещне и с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, с цел да разиска основни цели, измежду които е тактиката на Европейски Съюз „ От фермата до трапезата “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР