Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан и заместник-председателят на Европейската

...
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан и заместник-председателят на Европейската
Коментари Харесай

Македония и Албания очакват своите доклади от ЕК

Европейският комисар по разширението Йоханес Хан и заместник-председателят на Европейската комисия Федерика Могерини ще показват в Европейския парламент и Европейската комисия най-новите тактики на Европейски Съюз за разширение, заяви БГНЕС.

Република Северна Македония чака да получи зелена светлина от Комисията по отношение на датата на започване на договарянията с Европейски Съюз. Тази дата по-късно би трябвало да бъде утвърдена от държавите-членки на Европейски Съюз. Доклади ще бъдат оповестени и за всички други страни в района.

Окончателната версия на тези основни документи бе финализирана до късно нощес в постройките на Европейската комисия, само че се чака Северна Македония да получи позитивни оценки за напредъка на промените в множеството области, в това число сериозни промени, които би трябвало да проправят пътя за договаряния Членство: правосъдната система, обществената администрация, разследващите служби и битката с корупцията.

Освен Северна Македония, Албания също чака да получи зелена светлина за започване на договаряния и позитивен отчет на Европейска комисия през днешния ден, само че до последния миг остава неразбираемо дали двете страни ще останат със същия рейтинг от Европейската комисия, поради политическата неустойчивост в страна в последните месеци.
Основното остава обаче решението на държавите-членки на Европейски Съюз за датата на договарянията, решение предстоящо най-рано през юни, само че което може да бъде отсрочено за юли или септември.

Страни като Франция не престават да се опълчват на началото на договарянията със Северна Македония и Албания през юни. Въпреки че не е изключено техните настройки да се смекчат, не е несъмнено дали и какви ще бъдат следствията от изборите за Европейски парламент върху настроението и решенията в Европейския съюз.

Ако немският парламент успее да утвърди договарянията със Северна Македония при започване на юни, тогава въпросът за дневния ред на министрите на Европейски Съюз в Люксембург може да бъде подложен на 18 юни, където не е изключено яростен спор сред държавите-членки.

Решенията на държавите-членки във всеки случай ще се управляват от заключенията на отчетите на Европейската комисия, които са оповестени през днешния ден, и ще бъде значимо да се означи в това отношение дали и какви разлики ще бъдат открити в формулировката за Македония и Албания. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР