Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши официално встъпи в длъжност на

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши официално встъпи в длъжност на
Коментари Харесай

Кьовеши официално започва работа като европейски главен прокурор

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши публично встъпи в служба на гала в Страсбург. Заедно с нея клетва поставиха и 22-мата прокурори, определени от страните членки. Българският представител е някогашният арбитър от административен съд София-град Теодора Георгиева.

Европейските прокурори ще работят главно по каузи, свързани с финансовите ползи на съюза. Под тяхната пълномощия попадат следствия за измами, корупция и други, свързани с усвояването на еврофондовете.

Представителите на европейската прокуратура у нас няма да са подчинени на българския основен прокурор Иван Гешев. преди няколко дни правосъдното министерство с нови ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В България техните каузи ще се преглеждат от спецсъда.

Предложените текстове изключват европрокурорите от надзора на българския началник на държавното обвиняване. Подобна дефиниция е немислима за българските обвинители. В конституцията категорично е записано, че основният оказва " методическо управление " върху работата на всички.

Работата на европейската прокурори ще се надзирава единствено от службата на Кьовеши. Затова са препоръчани текстове, които лишават висшестоящите обвинители у нас, в това число и основния, да анулират тяхно разпореждане или пък да надзирават работата им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР