Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение относно регламента, който

...
Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение относно регламента, който
Коментари Харесай

Със 160 км/ч или по-бързо: ЕС задава нови цели за основната жп мрежа

Европейския парламент и Съвета реализираха политическо съглашение по отношение на регламента, който е в основата на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Двете институции се споразумяха доста да усилят напъните за създаване на устойчива и издръжлива жп мрежа. Това включва мощни тласъци за увеличение на потреблението на по-устойчиви форми на превоз и за възстановяване на мултимодалността, оповестява Европейската комисия.

Това е знаково съглашение за Европейски Съюз. Европа се нуждае от транспортна мрежа, която дава отговор на проблемите на подвижността на нашите жители и предприятия. Тя би трябвало да е устойчива и издръжлива, и да построява мост с нашите съседи, по-специално с Украйна, Молдова и Западните Балкани “, съобщи комисарят по превоза Адина Вълеан.

Ревизираният правилник за TEN-T е част от Европейския зелен пакт, който цели да направи Европа първият безпристрастен континент във връзка с климата. Целта е това да се случи до 2050 година
Целите
Някои от новите цели са свързани със скоростта по пътническите жп линии на главната и разширена мрежа. До 2040 година влаковете по нея би трябвало да се движат със 160 km/h или по-бързо.

Европейската система за ръководство на железопътния трафик (ERTMS) би трябвало да бъде въведена в цялата мрежа TEN-T като единна европейска система за сигнализация в Европа, с цел да направи железопътния превоз по-безопасен и по-ефективен. Следователно националните наследени системи „ клас B “ би трябвало последователно да бъдат изведени от употреба. Това ще подтиква европейската промишленост да влага в ERTMS.

До 2040 година в главната и разширената съществена пътна мрежа на TEN-T би трябвало да бъдат създадени безвредни и сигурни зони за паркиране, приблизително на всеки 150 км. Това е от основно значение за обезпечаване на сигурност и подобаващи условия на труд за професионалните водачи.

Големите летища, обслужващи повече от 12 милиона пасажери годишно, ще би трябвало да бъдат свързани с железопътен превоз на дълги дистанции. Това е значима стъпка към възстановяване на свързаността и достъпността за пасажерите и подсилване на конкурентоспособността на железопътния превоз по отношение на вътрешните полети.

Броят на терминалите за претоварване би трябвало да се развива в сходство с настоящите и предстоящите трафик потоци и потребностите на бранша. По същия метод потенциалът за обработка на товарните терминали би трябвало да се усъвършенства. Това, както и позволяването на циркулацията на 740 милиона влакове в мрежата, ще помогне за прехвърлянето на повече товари към по-устойчиви типове превоз и ще даде подтик на бранша на комбинирания превоз в Европа

Всички 430 огромни града по мрежата TEN-T ще би трябвало да разработят проекти за устойчива градска подвижност, с цел да насърчат подвижност с нулеви и ниски излъчвания.

Европейското морско пространство има за цел да интегрира морското пространство с други типове превоз дейно, жизнеспособно и стабилно. За тази цел ще бъдат осъвременени и ще бъдат основани нови морски направления, а морските пристанища ще бъдат в допълнение развити, както и връзките им с вътрешността на страните.

Освен това транспортните връзки със прилежащи трети страни ще бъдат усъвършенствани посредством консолидираното на Украйна, Молдова, както и шестте колегата от Западните Балкани в новосъздадените европейски транспортни коридори.

За да се подсигурява навременното довеждане докрай на мрежата – до 2030 година за главната мрежа, 2040 година за разширената съществена мрежа и 2050 година за широкообхватната мрежа – това съглашение включва и по-добро ръководство по деветте европейски транспортни коридора.
Следващи стъпки
Политическото съглашение, реализирано нощес, в този момент би трябвало да бъде признато публично. След като този развой завърши от Европейския парламент и Съвета, новите правила ще бъдат оповестени в Официален вестник на Европейския съюз и ще влязат в действие 20 дни по-късно.

Стартирането на новата TEN-T и нейните девет нови европейски транспортни коридора ще бъде основна тематика на Дните на свързване на Европа в Брюксел от 2 до 5 април 2024 година Това е водещото събитие за подвижност в Европа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР