Европейските удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19 се

...
Европейските удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19 се
Коментари Харесай

Covid сертификатът: Условия, валидност, за какви ваксини, тестове, карантина

Европейските удостоверения за имунизираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19 се планува да влязат в действие от 1 юли, ход, ориентиран към стимулиране на пътуванията и туризма след рестриктивните мерки, наложени от пандемията.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс посочи на конференция, че страните от Европейски Съюз си резервират правото да не признаят тези удостоверения при избрани условия:
внезапна смяна в епидемиологичната конюнктура, поява на рискови вирусни варианти, или за някои ваксини.
Когато не признаят удостоверението, страните ще имат свободата сами да преценяват какво да подхващат - налагане на карантина и/или проучване на идващите пасажери, разясни Рейндерс. По неговите думи Европейска комисия предлага бързите антигенни проучвания да бъдат употребявани доста повече от началото на юли, тъй като са все по-качествени, евтини и налични.

 Европейски Съюз с нови ограничения за улеснение на пътуването в Европа Виж още

Удостоверението няма да бъде авансово изискване за свободно придвижване в Европейски Съюз и няма да е документ за пътешестване.

Еврокомисарят добави, че Европейски Съюз обезпечава 100 млн. евро за покупката на 20 милиона бързи теста. По-късно със взаимна социална поръчка за страните от Европейски Съюз ще бъдат обезпечени 550 млн. теста за 2,6 милиарда евро. По неговите думи Европейска комисия може да усили бюджета за проби, стига да има поддръжка от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Предвижда се страните от Европейски Съюз да одобряват удостоверенията, издадени в други европейски страни за имунизираните. Но Рейндерс разясни, че страните от Европейски Съюз може да не признават удостоверения за имунизирани с препарати, за които няма утвърждение от Европейската организация по медикаментите.

Държавите сами ще преценят дали да признават удостоверенията на имунизираните единствено с една доза от ваксина, за чиято цялостна отбрана са нужни две дози.

Гражданите ще имат право да получат уверение, даже имунизацията им да не е приключена, добави еврокомисарят.

 Ваксинационен паспорт - това ли е, което ще ни върне в естествения живот Виж още

По неговите думи към този момент се планува удостоверенията за имунизирани да важат без краен период, стига да не се наложи използването на подсилваща доза. Той означи, че към този момент удостоверенията за преболедувалите ще важат по 180 дни, само че това може да се промени с увеличението на данните от научните наблюдения.

Държавите ще вземат решение дали да одобряват удостоверения, издадени в други страни от Европейски Съюз за имунизирани с препарати, утвърдени от Световната здравна организация за незабавна приложимост.

Постигнатата договореност предстои на удостоверение от парламентарната комисия по цивилен свободи на 26 май и от Екологичен потенциал при започване на юни. След това ще бъде належащо утвърждение и от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР