Европейските субсидии, с които ще се подпомогнат българите, решили да

...
Европейските субсидии, с които ще се подпомогнат българите, решили да
Коментари Харесай

Екоминистърът: Парите от ЕС за върнали стари коли и купили електромобили идват до края на годината

Европейските дотации, с които ще се подкрепят българите, решили да си купят електрически автомобил, ще дойдат до края на годината.

Това заяви в изявление за Actualno.com екоминистърът Борислав Сандов.
Борислав Сандов: Корупцията убива, подавайте сигнали за нередности
„ Обикновено корупцията нанася големи вреди, а от време на време даже убива. Има доста образци, за които не можем да разбираем нещо случило с...
Прочети повече
" Касае се за наше предложение - последната версия, която сме изпратили към Европейската комисия, на Програмата по околна среда като част от европейските стратегии. Предстои да бъде върната до края на месеца от Европейска комисия, след което, в случай че всички тези оферти бъдат признати, има координиране, ние да създадем формалната процедура, за която също има към 5 месеца. Връщането от Европейска комисия на формалната нотификация е към 3 месеца. Общо взето, до края на годината се надяваме оперативната стратегия, която е за интервала 2021- 2027 година, да включва 30 млн. евро ", уточни министърът.

" Тези пари са планувани за субсидиране на закупуването на електрически транспортни средства за български жители. Те би трябвало да живеят в една от 25-те общини, в които има наднормени равнища на замърсяване с фини прахови частици ", добави Сандов.

По думите му у нас има проблем със замърсяването на атмосферния въздух и концепцията е тези 30 милиона да отидат като част от общата стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Той посочи, че това е част и от една по-голяма тактика, която е обвързвана с прехода в превоза и прекосяването към електрически транспортни средства.

6140 евро ще бъде персоналният тласък при закупуване на електрически автомобил и връщане на остарял автомобил, като методиката до каква степен остарели би трябвало да бъдат връщаните коли занапред ще се създава. Сандов уточни, че дотацията е към 20% от цената на един електрически автомобил.

С цел възстановяване качеството на атмосферния въздух ще има и ограничаващи режими като нискоемисионните зони в центровете на градовете, добави той.
Сандов: България има 16 наказателни процедури в бранш околна среда
" Прозрачността е преди всичко, а на второ място е визитата ни в Брюксел, където ще се разясняват значими въпроси касаещи Европейски Съюз и Българ...
Прочети повече
Според минисътра един електрически автомобил излиза по-евтин като ползване, тъй като цената на електричеството ще бъде ще бъде по-ниска от цената на дизела.

" Много по-малко са частите, които се сменят на електрическия автомобил спрямо другите автомолбили. Произвоството на електрическия автомобил е с малко по-голям екологичен отпечатък. Но използването му е с доста по-добри индикатори ", посочи Сандов.

По думите му сега се развива доста съществено технологията тези модели да се рециклират, да попадат в кръговата стопанска система.

 



Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР