Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна

...
Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна
Коментари Харесай

СЗО: Европа да се подготви за смъртоносна втора вълна на вируса

Европейските страни би трябвало да се приготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, защото пандемията не е завършила. Това разгласи в извънредно изявление за „ Дейли Телеграф “ доктор Ханс Клюге, шеф на СЗО за европейския район. Той насочи остро предизвестие към страните, които стартират да облекчават рестриктивните мерки си, заявявайки, че в този момент е " време за подготовка, а не за празнуване ".

Д-р Клюге акцентира, че това че броят на случаите на COVID-19 в страни като Англия, Франция и Италия стартира да понижава, не значи, че пандемията завършва. Епицентърът на европейското огнище в този момент е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан.

Според него страните би трябвало да употребяват времето до есента разумно и да стартират да укрепват системите за публично здраве, както и да построяват потенциал в лечебни заведения, отделения за незабавна помощ и интензивно лекуване.

" Сингапур и Япония схванаха рано, че това не е време за празнуване, а за подготовка. Това вършат и скандинавските страни - те не изключват втора вълна, само че се надяват, че тя ще бъде локализирана и ще могат да я преодолеят бързо ", сподели още Клюге.

Той предизвести, че втората вълна може да съвпадне с експлоадиране и на други инфекциозни болести.

„ Много съм угрижен за опцията от двойна вълна - през есента може да имаме втора вълна на COVID-19 и друга - на сезонен грип или морбили. Преди 2 години имахме 500 000 деца, които не бяха създали първата си ваксина против морбили ", сподели той.

Много специалисти, в това число основният медицински шеф на Англия, проф.Крис Уити, предизвестяват, че втората вълна от пандемията може да бъде даже по-смъртоносна от първата, акцентирайки за образец пандемията от испански грип в периада 1918-20 година Когато испанският грип за пръв път се появява през март 1918 година, той има отличителните белези на типично сезонно заболяване - само че по-късно се връща в още по-вирулентна и смъртоносна форма през есента, като в последна сметка умъртви 50 млн. души. Смята се, че напредването на войските в края на Първата международна война са ускорили разпространяването на заболяването, която също е имала трета и четвърта вълна, макар че те не са били толкоз пагубни.

" От историята знаем, че при пандемиите страните, които в началото не са били наранени така много, могат да бъдат ударени от втора вълна - сподели Клюге. - Какво ще се случи в Африка и Източна Европа? Те са оттатък кривата - като някои страни споделят: " Не сме като Италия ". И след това, две седмици по-късно, взрив! Те може, за страдание, да бъдат ударени от втората вълна по-силно тази зима, тъй че би трябвало да бъдем доста, доста деликатни. "

През последните няколко седмици доста европейски страни започнаха да рестартират своите замразени стопански системи и да разрешат някаква форма на обновяване на нормалността.

" Но при липса на дейно лекуване на вируса или на ваксина, казва Клюге, всяко блокиране би трябвало да бъде съпроводено от строги ограничения за публично здраве, в това число изцяло следене на контактите и проби.

Клюге споделя още, че неналичието на лекуване или ваксина значи, че всяко облекчение на рестриктивните мерки за блокиране би трябвало да се прави " последователно и деликатно ", добавяйки: " Хората считат, че блокирането е завършило. Нищо не се е трансформирало. Пълният пакет за надзор на заболяването би трябвало да е налице. Това е основното обръщение. "

Той се надява пандемията да покаже, че здравето към този момент би трябвало да бъде преди всичко в политическия дневен ред.

" Винаги сме считали, че здравето е моторът на икономическия разцвет, само че в действителност е от още по-голямо значение - където няма здраве, няма стопанска система - добави той. - Това е урок, който не може да бъде пропуснат. Общественото здраве заслужава място отпред на дневния ред. И от време на време, когато водач пострада персонално, това оказва помощ ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР