Европейските страни са едни от най-добрите места за пенсиониране в

...
Европейските страни са едни от най-добрите места за пенсиониране в
Коментари Харесай

Европейските страни са едни от най-добрите места за пенсиониране

Европейските страни са едни от най-хубавите места за пенсиониране в света, а изкуственият разсъдък оказва все по-голямо въздействие върху действието на всяка система, се споделя в разбор на „ Евронюз “.

Според неотдавнашния световен отчет за пенсиите на Mercer CFA Institute Нидерландия е преди всичко в класацията за съпоставяне на пенсионните системи по света.

В класацията са прегледани повече от 50 индикатора и са съпоставени 47 системи за пенсионни приходи, които обгръщат 64% от популацията на света.

Най-важните измервания бяха нивото на наличните пенсионни компенсации в частния и обществения бранш, устойчивостта на системата за десетилетия напред и качеството на нейното ръководство.

На второ място се класира Исландия, която бе изместена от миналогодишното първо място, а Дания зае трето място в показателя за 2023 година

Повечето европейски страни, включени в отчета, получиха добра оценка. Според отчета единствено някои усъвършенствания са нужни във Финландия, Норвегия, Швеция, Обединеното кралство, Швейцария, Ирландия, Белгия, Португалия и Германия.

От друга страна, във Франция, Испания, Италия, Полша, Австрия и Хърватия, както и в Съединени американски щати, има съществени опасности и/или дефекти, които следва да бъдат отстранени, се споделя в отчета.

На дъното на класацията са Индия, Филипините и Аржентина. Заедно с Турция и Тайланд те споделят най-лошата ранглиста - степен D, което демонстрира, че без усъвършенствания има съществени подозрения по отношение на ефикасността и устойчивостта на пенсионните системи на тези страни.

Рискове в системата

В отчета се признава, че " системите за пенсионни приходи в целия свят са подложени на напън както в никакъв случай до момента " заради продължаващата понастоящем инфлация, повишаващите се лихвени проценти и геополитическата неустановеност, което неизбежно се отразява на възвръщаемостта на вложенията.

„ Средната възраст на популацията по света продължава да се усилва на доста пазари, най-много на по-развитите пазари “, споделя Маргарет Франклин, президент и основен изпълнителен шеф на CFA Institute.

„ Инфлацията и повишението на лихвените проценти сътвориха нова пазарна динамичност, която слага обилни провокации пред пенсионните проекти. Наблюдаваме и продължаващо накъсване по отношение на глобализацията “, добави тя. „ Това са единствено някои от все по-сложните провокации, пред които са изправени пенсионните фондове и които оказват доста влияние върху пенсионерите “.

В отчета се цитира последната Пенсионна прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2022 година, в която се предлага на политиците по света да пристъпят към нужните промени макар актуалната финансова и икономическа неустановеност, с цел да се избегне излагането на риск на благосъстоянието на актуалните и бъдещите пенсионери.

В отчета се предлага също по този начин подсилване на пенсионните схеми, обезпечени с активи (за разлика от разходопокривните), което би могло да способства за диверсификацията на източниците за финансиране на пенсионирането, като по този метод пенсионните системи станат по-устойчиви.

Въздействието на изкуствения разсъдък върху пенсионните системи

В отчета се споделя, че изкуственият разсъдък би трябвало да усъвършенства успеваемостта на пенсионните системи посредством понижаване на разноските и наблягане на идните опасности.

Допълнителните приложения на изкуствения разсъдък биха могли да включват създаване на персонализирани портфейли и идентифициране на пазарни аномалии, макар че е малко евентуално изкуственият разсъдък да може да предвижда пазарните придвижвания с акуратност, тъй че несигурността ще остане, се споделя в отчета.

„ Продължаващото разгръщане на ИИ в границите на интервенциите и решенията на капиталовите мениджъри може да докара до по-ефективни и по-добре осведомени процеси на взимане на решения, което евентуално може да докара до по-висока действителна възвръщаемост на вложенията за членовете на пенсионните проекти “, съобщи Дейвид Нокс, старши сътрудник в Mercer.

В годишното изследване се показват и рисковете от модели с изкуствен интелект, които генерират подправена информация, когато се употребяват в нов подтекст, както и от хакерски атаки против данните на членовете на пенсионните фондове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР