Европейските регулатори се дистанцират от решението на Швейцария да заличи

...
Европейските регулатори се дистанцират от решението на Швейцария да заличи
Коментари Харесай

Регулаторът в ЕС се дистанцира от заличаването на облигации в Credit Suisse

Европейските регулатори се дистанцират от решението на Швейцария да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 милиарда $ след спасяването на банката.

Това съобщи Доминик Лабуре, ръководител на Единния съвет за преструктуриране на Европейски Съюз в извънредно изявление за CNBC. Той насочи ясно обръщение към вложителите:

" В банкова резолюция тук, в европейския подтекст, ние ще следваме йерархията и желаеме да кажем доста ясно на вложителите, с цел да избегнем недоумение: нямаме различен избор, с изключение на да съблюдаваме йерархията ".

Това се случва, откакто по-рано този месец швейцарският регулаторен орган FINMA разгласи, че облигациите на Credit Suisse от спомагателен капитал от първи ред (AT1), които се смятат за релативно рискови вложения, ще бъдат отписани до нула, а вложителите в акции ще получат над 3 милиарда $ като част от поглъщането на банката от UBS.

В взаимно изказване с банковия контрол на ЕЦБ и Европейския банков орган на 20 март Единният съвет за преструктуриране съобщи, че " притежателите на акции са първите, които би трябвало да понесат загуби и единствено по-късно може да се пристъпи към изтриване на спомагателните облигации от първо ниво ".

Според общоприетата подчиненост финансовите вложения се класифицират като вторични по отношение на облигациите, когато се избавя банка.

Единният съвет за преструктуриране на Европейски Съюз стартира да действа през 2015 година след Световната финансова рецесия и рецесията със суверенния дълг.

Основната му функционалност е да подсигурява най-малкото допустимо въздействие върху действителната стопанска система при положение на банкрут в еврозоната.

Швейцария обаче не е част от Европейския съюз и не попада под банковата регулация на района.

Решението на страната накара някои притежатели на спомагателните облигации от първо ниво от Credit Suisse да обмислят правни дейности и провокира неустановеност за притежателите на облигации в целия свят.

В края на предходната седмица акциите на европейската Deutsche Bank се намалиха, което накара анализаторите да се запитат дали немската банка може да бъде идната, макар че специалисти подчертаха, че финансовата ѝ позиция остава постоянна.

Според регулаторните органи в еврозоната сривът на Silicon Valley Bank, а както и последвалите събития, е можело да бъдат избегнати, в случай че са въведени по-строги банкови правила.

Банковите разтърсвания започнаха в Съединени американски щати с колапса на Silvergate Capital - банка, фокусирана върху криптовалутите. Малко по-късно регулаторите затвориха Silicon Valley Bank, а по-късно и Signature Bank след забележителен отлив на депозити в опит да предотвратят разпространяването на проблемите в целия бранш, напомня CNBC.

Европейските законодатели към този момент обявиха пред медията, че американските регулатори са позволили неточности при предотвратяването на банкрута на SVB и други. Една от основните разлики сред Съединени американски щати и Европа е, че в Съединени американски щати има по-свободни финансови правила за по-малките банки.

 

Въпреки разтърсванията зад Океана, европейските регулатори настояват, че секторът е мощен и резистентен, изключително заради равнището на надзор, въведено след световната финансова рецесия през 2008 година

" Ако погледнете последните събития - имам поради пандемията, рецесията във Англия и така нататък, и така нататък - през последните три години устойчивостта на европейската банкова система остана доста мощна, учредена на добра кредитоспособност, ликвидност и доходност ", акцентира Лабуре. " Наистина имам вяра, че да, банковата ни система е добре устойчива. Това обаче не значи, че не би трябвало да бъдем бдителни. ", добави ръководителят на Единния съвет за преструктуриране на Европейски Съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР