Европейските разузнавания вече от години са установили заплахата от нападения

...
Европейските разузнавания вече от години са установили заплахата от нападения
Коментари Харесай

Десните екстремисти - нарастваща заплаха в Европа

Европейските разузнавания към този момент от години са открили опасността от набези на ултрадесни детайли, каквито бяха осъществени в новозеландския град Крайстчърч, и са засилили наблюдението над сходни придвижвания.

Във Франция и във Англия, в Германия и в Италия разследващите служби алармират от години насам за рисковете, подбудени от растящата поляризация на обществото - нищо чудно някой да нападне мюсюлманите в тези страни в името на битката против джихадизма или имиграцията.

" Европа е в огромна заплаха: екстремизмът се надига навсякъде и ние - вътрешните служби, пренасочваме сега ресурсите си, измествайки взор към крайната десница, която чака единствено борба. (...) Значи би трябвало да предвидим нещата и да блокираме всички тези групи, които може в един миг да разпалят конфликти сред общностите ", предвижда през май 2016 година Патрик Калвар, тогава шеф на Главната дирекция за вътрешна сигурност DGSI (френското контраразузнаване).

" В другите западни страни установяваме от четири-пет години повишаване на броя на закононарушенията, свързани с ненавист и на терористично принуждение от страна на крайнодесни групи. Това се дължи съгласно мен на растящата поляризация, подхранила екстремизма освен от страна на джихадистите, само че и от страна на крайната десница ", съобщи в петък по Си Ен Ен Питър Нюман, шеф на Международния център за проучване на радикализацията ICSR в Лондон.

" Взети дружно, другите типове политически радикализъм (радикалният ислямизъм, ултралевите и крайната десница) съставляват предпочитаната заплаха, която заплашва страната ни ", означи във френския ежедневник " Фигаро " Ерик Делбек, специалист по сигурността.

Атаките от страна на крайната десница постоянно се показват като реакция на джихадистките офанзиви. Така да вземем за пример Брентън Тарант, нападателят от Крайстчърч (50 убити) твърди в манифеста, с който изяснява дейностите си, че е желал по-специално да отмъсти за Ебба Окерлунд - момиченце, убито при джихадистки атентат в Швеция през 2017 година

" В Обединеното кралство главните контекстуални активатори на крайнодясно принуждение, по-специално от страна на единични причинители, наподобява се пораждат - най-малко частично, от развой на взаимна радикализация ", проучва през януари Греъм Маклин от университета в Осло, в публикация в " Си Ти Си Сентинъл ", научно издание на американската военна академия Уест Пойнт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР