Европейските производители на бутилирани минерални води са поели доброволен ангажимент

...
Европейските производители на бутилирани минерални води са поели доброволен ангажимент
Коментари Харесай

Бутилиращите вода ще ползват отново четвърт от РЕТ опаковките си

Европейските производители на бутилирани минерални води са поели непринуден ангажимент до 2025 година да събират назад 90 % от пусканите от тях на пазара пластмасови бутилки, а 25 на 100 от преработваните количества РЕТ опаковки да се употребяват назад за бутилирането на вода. Това заяви президентът на Европейската федерация на бутилираните води Жап-Пиер Дефиз пред публицисти в петък, след края на тридневната Генералната асамблея на организацията, провела се за първи път в София.

Това е приносът на бутилиращата промишленост в битката със задръстващата реки и океани пластмаса, водена от Европейския съюз, само че и тактиката ѝ за прекосяване към кръговата стопанска система, при която отпадъците стават скъп запас, стана ясно от думите на Дефиз. Той уточни, че като компании, чийто бизнес зависи от чистотата на минералните извори и надлежно природата, опазването на околната среда е най-важната им цел.

" Не желаеме повече боклуците да замърсяват природата ", сподели представителят на европейската организация, обявявайки доброволните цели. Той уточни още, че ключът към действителната кръгова стопанска система е точно събирането на пластмасовите опаковки, тяхното преработване и повторната им приложимост в производството. Дефиз обаче призна, че бутилиращите води може да срещнат проблеми с осъществяването на уговорката си, защото сега огромна част от събраните РЕТ опаковки, които са най-лесни за преправка, след преработването им не се връщат в промишлеността на минералните води, безалкохолните питиета или в пивоварните, а поемат към други сектори, употребяващи плбастмаси.

В момента в Европа приблизително се рециклират 60 % от пуснатите на пазара РЕТ опаковки, в България – към 40 на 100, уточни Жана Величкова, ръководител на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България. Малка част от модифицираните и годни за повторна приложимост пластмаси обаче доближава до бутилиращата промишленост, защото на пазара има доста свободни играчи, които изкупуват вторичната суровина и след преправка я изнасят или пласират в други браншове, добави тя и уточни, че това е едно от най-големите провокации пред българските компании за минерална вода и безалкохолни питиета.

Величкова добави, че бизнесът ще продължава да влага в системи за разделно събиране на отпадъците от пластмаса и повторното оползотворяване на скъпата вторична суровина, както и в нововъведения за " изтъняване " на бутилките, с цел да се употребява по-малко пластмаса, за смяна на дизайна им, тъй че да заемат по-малко място при превозването им и надлежно да се изхвърлят по-малко количества въглероден двуокис, тъй като един камион поема повече продукция. Така крайният отпечатък на пластмасовите опаковки върху околната среда се понижава, показва тя. Дори се оказвало, че по този метод една пластмасова бутилка има по-малко нездравословно влияние върху природата, в сравнение с една стъклена, която при многократна приложимост се мие с химикали и вода няколко пъти.

" В дизайна на бутилки и нови технологии българските компании за минерални води и безалкохолни питиета са вложили над 150 млн. лева за последните три години и потребителят не е усетил това в цената на крайния артикул ", разяснява още Жана Величкова в отговор на въпрос какви вложения ще би трябвало да направи промишлеността за осъществяване на доброволния си ангажимент за преработване и наново потребление на пластмасата от бутилки.

Дефиз добави, че концепцията е бизнесът, с изключение на да способства за опазването на околната среда и многократното потребление на пластмасовия запас, само че и да прибавя стойност към производството си. Той също не можа да се ангажира с коментар какъв брой ще коства на европейския бизнес с минерална вода осъществяването на задачите, само че означи, че в последна сметка промишлеността резервира желанията си да предлага на потребителите качествени артикули на налични цени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР