Европейските пътници вече могат да заспят в Брюксел и да

...
Европейските пътници вече могат да заспят в Брюксел и да
Коментари Харесай

От Брюксел до Прага: Нов европейски спален влак свързва четири столици

Европейските пасажери към този момент могат да заспят в Брюксел и да се разсънят в Прага с стартирането на нова услуга за спални влакове.

Първата услуга " Влак за лека нощ " на Европейската компания за спални вагони потегля от белгийската столица довечера (25 март) и се насочва към Чешката република. По пътя си влакът ще премине през Амстердам, Берлин и други известни градове,

Това е още един скъп възел в мрежата от нощни влакове в Европа, откакто през май 2023 година European Sleeper стартира пътуванията си от Брюксел до Берлин.

И компанията не възнамерява да спре дотук. " Нашата цел е всяка година да прибавяме по един нов маршрут, с цел да можем да продължим да способстваме за по-интегрирана и устойчива европейска транспортна мрежа ", споделя съоснователят Елмер ван Бюрен.

Euronews беседва с холандския бизнесмен за тази визия още през 2021 година

Какво е повода за тази нова зора на пътуването с трен?

Ван Бюрен сподели, че новата линия се подтиква от " срама от полетите " - термин, употребен в Швеция, с който се отбелязва срамът на хората, които усилват въглеродния си отпечатък посредством полети.

" Трябва да има добра опция на летенето или потреблението на автомобил ", сподели той, а европейският спален вагон е метод да се реализира това с релативно ниски вложения.

Той прибавя, че влаковете постоянно са по-безпроблемни от летенето, защото потеглят от центровете на градовете и ви доставят до тях, за разлика от летищата отвън града.

" Някога имаше доста повече нощни влакове, в сравнение с в наши дни, и аз желая да ги върна.

" Хората могат да спят и да си почиват, до момента в който се транспортират, а по-късно да се разсънят в нов град в точния момент за професионална среща. Това е нещо вълшебно. "

Чешкият министър на превоза Мартин Купка е удовлетворен, че страната му се причислява към плана.

" Нощните влакове се завръщат в цяла Европа и се веселя, че Чешката република не изостава ", споделя той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР