Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с

...
Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с
Коментари Харесай

Румен Радев: Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема със Северна Македония

Европейските ни сътрудници от ден на ден схващат същността на казуса с РСМ. Това сподели пред публицисти в Бърдо, Словения президентът Румен Радев, съобщи организация „ Фокус “.

„ Имах две значими срещи с водачите на европейските институции, завърши и тристранната ни среща с канцлера Меркел и президента Макрон, към която се причисли и министър председателят на страната претендент за участие РСМ Зоран Заев “, изясни Радев и посочи, че тематиката е била за търсене на метод за превъзмогване на трудностите пред започване на договаряния за участието на РСМ.

„ Темата е извънредно значима за нашия район, за македонските българи, за мястото и ролята на България в Европейски Съюз и достолепието ни като на нация. За страдание през май тази година заварихме връзките сред България и РСМ в задънена улица. Спомняте си 3-годишните обятия и обещания за безусловна поддръжка, макар изчезнал контракт. Спомняте си неочакваното и изненадващо несъгласие през декември предходната година без да се показват смислени причини към нашите европейски сътрудници. През май заварихме България изолирана и неразбрана в Европейски Съюз. На желая да се връщам обратно към това завещание, би трябвало да гледаме напред “, добави президентът.

„ Европейските ни сътрудници от ден на ден схващат същността на казуса с РСМ. Истинската същина е систематичната дебългаризация, систематичното заличаване, години наред, на българското културно-историческо завещание в тази страна, воденият от десетилетия възродителен развой по отношение на македонските българи. Правата на индивида са фундаментални правила, заложени надълбоко в Европейски Съюз. Тези срещи се организират на фона на голям брой сигнали за гонене и закани към хора с българско съзнание в процеса на броене в РСМ, на фона на протичащото се заради няколко – замяна на български паметни в РСМ “, разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР