Европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, отбелязват 80-годишнината от

...
Европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, отбелязват 80-годишнината от
Коментари Харесай

Тръмп играе голф, докато световните лидери отбелязват 80 г. от началото на ВСВ

Европейските водачи, в това число немският канцлер Ангела Меркел, означават 80-годишнината от началото на Втората международна война в полската столица Варшава.

Ала американският президент Доналд Тръмп, който анулира визитата си в Полша в последния миг през предходната седмица, изтъквайки като причина за това урагана " Дориан ", който напредва към югоизточните крайбрежия на Съединени американски щати, ще прекара днешния ден в своя голф клуб в щата Вирджиния, написа " Гардиън ".
 Германският президент изиска амнистия от полския народ
Германският президент изиска амнистия от полския народ

За нацистката робия - 80 години след началото на Втората международна война

Най-големият спор в човешката история стартира в ранните часове на 1 септември 1939 година, когато нацистки военен транспортен съд атакува гарнизон полски бойци на полуостров Вестерплате. Полското държавно управление реалокира тазгодишните възпоменателни церемонии от Вестерплате, който се намира покрай балтийския пристанищен град Гданск, във Варшава, в очакване на посещаване от президента на Съединени американски щати, който трябваше да произнесе главната тирада. Ала Тръмп анулира визитата си и изпрати вицепрезидента Майк Пенс вместо него.

Малко откакто Тръмп анулира визитата си, Меркел в последния миг разгласи, че ще участва. Вчера се оказа, че Тръмп, който сътвори усещането, че ще прекара деня в Кемп Дейвид с специалисти, с цел да следи приближаването на урагана " Дориан ", в действителност е летял с хеликоптер от Кемп Дейвид до голф клуба си във Вирджиния. Той се чака да се завърне във Вашингтон по-късно през днешния ден, с цел да участва на брифинг във Федералната организация за ръководство на изключителните обстановки.

Няколко часа след нападението против Вестерплате и настъплението на нацистите в други елементи на Полша, тогавашният английски министър председател Невил Чембърлейн направи фамозното си изказване по радиото, че " тази страна е във война с Германия ". Въпреки това дребна практическа помощ е оказана на Полша, която е разрушена в границите на седмици от нацистите и нахлулия Съветски съюз от изток, както е било контрактувано сред Адолф Хитлер и Йосиф Сталин в пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г, който съдържа конфиденциален протокол, в който двете тоталитарни сили се сговарят за подялбата на Европа.

Преди 10 години във Вестерплате съветският президент Владимир Путин назова пакта " неточност ", само че неотдавнашна съветска акция се опита да оправдава противоречивия контракт. Това беше посрещнато с отвращение в Полша и в други страни в Централна Европа и е една от аргументите Путин да не бъде поканен във Варшава тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР