Европейските лидери отхвърлиха днес това, което определиха като ултиматум на

...
Европейските лидери отхвърлиха днес това, което определиха като ултиматум на
Коментари Харесай

ЕС отхвърли "ултиматума" на Техеран, иска да избегне ескалация на напрежението

Европейските водачи отхвърлиха през днешния ден това, което дефинираха като ултиматум на Техеран по отношение на нуклеарната му стратегия. Те подчертаха, че се надяват да спасят подписаното през 2015 година интернационално съглашение и да избегнат заплахата натискът на Съединени американски щати да докара до ескалация на напрежението, съобщи " Франс прес ".

Вчера иранският президент Хасан Роухани сподели, че Иран ще възобнови обогатяването на уран, в случай че международните сили, страна по съглашението от 2015 година за иранската нуклеарна стратегия, не спазят дадените в него обещания.

Страните от Европейски Съюз обявиха в общо официално съобщение, че не престават да държат на опазването и цялостното използване на нуклеарното съглашение. То е от значително значение за неразпространението на нуклеарни оръжия, от което са заинтригувани всички. Въпреки, че отхвърлиха иранските закани, европейците потвърдиха, че са поели корав ангажимент за " анулиране на глобите в интерес на иранския народ " и показаха страдание за решението на Съединени американски щати да наложат още веднъж ограничавания.

Вчера Вашингтон ускори още повече икономическите наказания против Иран, добавяйки стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни ограничения, напомня Агенция Франс Прес.

" Трябва да работим, с цел да убедим едните и другите, както и Иран, да останат част от нуклеарното съглашение ", акцентира френският президент Еманюел Макрон при идването си в Сибиу. Не би трябвало да се поддаваме на напрежението и да се стига до ескалация, а да бдим над груповата си сигурност, добави той.

Има заплаха иранското досие да засенчи останалите диспути, които европейците ще водят в румънския град. Ръководителите на 27-те страни възнамеряваха да покажат единение на тази среща на върха, отдадена на бъдещето на Европа след Брекзит. Очакваше се и да стартират разисквания за основните постове в европейските институции. Те се срещнаха без английския министър председател Тереза Мей и се договориха да заобикалят тематиката за Брекзит, като вместо това наблегнат на стратегическите проекти за идващите пет години.

В коридорите на срещата в Сибиу румънският президент Клаус Йоханис удостовери пред медиите, че на тази среща няма да бъде обсъждан Брекзит, съобщи ТАСС. " Първоначално се очакваше тази среща на върха да се състои тъкмо след Брекзит. Брекзит обаче към този момент не се е случил и този въпрос няма да бъде част от дневния ред ", акцентира Йоханис.

Очакваше се в Сибиу 27-те страни да одобряват в къса декларация " 10 целта ", в това число обещанието да се пази една обединена Европа " от Изток до Запад и от Север до Юг ", напомня Агенция Франс Прес.

Лидерите на 27-те страни от Европейски Съюз с изключение на Англия одобриха декларация за посрещане на бъдещите провокации като тясно обвързван, обединен блок, чийто триумф ще зависи от общите дейности, съобщи " Асошиейтед прес ". В нея те декларират, че ще бъдат единни в положителни и неприятни времена, ще подобрят общата си защита и ще опазват демократичния принцип на върховенството на закона. Според мнозина този принцип е бил подложен на напън през последните години в страни като Унгария и Полша, отбелязва АП.

Лидерите на 27-те страни дават обещание да работят дружно в световен проект, " с цел да се възползват оптимално от новите търговски благоприятни условия и да се оправят взаимно с световни проблеми като опазването на нашата околна среда и битката с климатичните промени ".

Единството ще даде на Европейски Съюз по-добри шансове да се изправи пред интернационалната конкуренция, съобщи преди срещата немският канцлер Ангела Меркел, представена от ДПА. " Светът не спи ", акцентира тя пред медиите, добавяйки, че страните от Европейски Съюз би трябвало да бъдат новаторски, мощни и единни.

Освен това в румънския град трябваше да стартира конкуренцията за управителните постове в европейските институции, изключително за правоприемник на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, показва Агенция Франс Прес. След идването си в Сибиу самият Юнкер разказа своя съвършен правоприемник като човек с хрумвания и огромно умеене да изслушва, съобщи ТАСС. Очаква се идващият ръководител на Европейска комисия да бъде назначен до 31 октомври, когато изтича мандатът на Юнкер. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР