Европейските лидери днес поискаха от Европейската комисия да определи стратегически

...
Европейските лидери днес поискаха от Европейската комисия да определи стратегически
Коментари Харесай

ЕС обяви накъде ще се движи: към квантови компютри, блокчейн, изкуствен интелект

Европейските водачи през днешния ден желаеха от Европейската комисия да дефинира стратегически области, в които блокът прекомерно доста зависи от други страни, като Китай и Съединени американски щати, и да предложи способи това да се промени, съобщи Ройтерс.

Ръководителите от Европейски Съюз обявиха, че европейската индустрия би трябвало да бъде по-конкурентна, самостоятелна и устойчива, откакто пандемията от Ковид-19 разкри зависимостта на съюза от Китай при производството на медикаменти.

След двудневната среща в Брюксел водачите на Европейски Съюз поръчаха на " Комисията да дефинира стратегическите зависимости, изключително в най-чувствителните секторни екосистеми като опазването на здравето, и да предложи ограничения за понижаване на тези зависимости ".

Освен това нарастват терзанията, че 27-членният блок изостава от Съединени американски щати в дизайна и производството на акумулатори и в технологиите за цифрово предпазване на данни в облак.

Европейски Съюз дефинира като предпочитани цифровите и зелените технологии и желае да помогне за прехода на стопанската система, като употребява огромна част от фонда на стойност 750 милиарда евро, с цел да даде подтик на растежа след пандемията.

Европейските водачи дефинираха като централни плановете Европейски алианс в производството на акумулатори (European Battery Alliance), Интернет на нещата (Internet of Things) и Алианс за чисти водородни технологии (Clean Hydrogen Alliance). Те приканиха за развиването на нови секторни обединявания, в това число за първични материали, микропроцесори, телекомуникационни мрежи, нисковъглеродни промишлености, както и за промишлени облаци и платформи.

Лидерите се съгласиха, че забележителна част от 1,8 трилиона евро, с които ще разполагат страните от Европейски Съюз в границите на бюджета за 2021-2027 година и възстановителния фонд, би трябвало да бъде ориентирана към суперкомпютри и квантова компютризация, блокчейн технологии, изкуствен интелект, микропроцесори, 5Джи (5G) мрежи, предпазени връзки и кибер отбрана.

Единна цветна карта

Необходимо е Европейски Съюз да постави спомагателни старания за координиране на дейностите за секване на разпространяването на Ковид-19. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на двудневното изключително съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разясни, че се разисква въвеждане на общи правила за установяване на местата, където разпространяването на заболяването доближава тревожни нива. Целта е правенето на единна цветна карта на Европейски Съюз, в която безвредните места са в зелено, а рисковите - в оранжево и алено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР