Европейските избори изправят българския избирател пред сложна дилема. От една

...
Европейските избори изправят българския избирател пред сложна дилема. От една
Коментари Харесай

Не, БСП не е алтернатива на модела Борисов

Европейските избори изправят българския гласоподавател пред комплицирана алтернатива. От една страна той би трябвало да изпрати мощно обръщение на ГЕРБ, че моделът на ръководство, който Борисов е открил дружно с Движение за права и свободи, не може да продължава повече. Това е модел на привилегии за близки до властта хора, които натрупат благосъстояние, заобикаляйки закона. Последният образец, който заслужено вбеси хората, бяха " къщите за тъщи ": усвоени евросредства за построяването на частни вили, вместо (както програмата изисква) за основаване на занаят и работни места в едва развити региони.

Символът на този модел обаче е различен - аферата " КТБ ". В този абсурден случай, под благосклонния взор на служби, регулатори и правоприлагащи органи, близки до властта предприемачи си напазаруваха медии и компании с парите на вложителите в една банка. Банката банкрутира, страната и банковите инвеститори бяха натоварени със загубите, а 4 милиарда лв. минаха в едни или други частни ръце, като борбата продължава и до през днешния ден.

Не, Българска социалистическа партия не е опция

Избирателят обаче не може да изпрати нужното обръщение на ГЕРБ, гласувайки за Българска социалистическа партия или другите " патриоти ", тъй като те не са опция на наложения модел. Нещо повече: в ръководството си Българска социалистическа партия неведнъж е доказвала, че реализира даже по-лоши резултати, като в същото време резервира гореописаните корупционни характерности. И в актуалната им електорална листа най-яркият стопански специалист е професор Румен Гечев - индивидът, чиято политика се увенча със срив на цялата банкова система, хиперинфлация и коренно обедняване на българите по време на Виденовото държавно управление. А и циреят КТБ се спука при последното престояване на социалистите във властта (2013-2014 г.) и по този начин възроди загатна за злополучните 1996-1997. " Патриотите " пък се постановиха просто като комфортен заряд за държавни управления, които поддържат описания корупционен модел на ръководство: както „ Атака " направи допустима обединението " Орешарски ", по този начин и " Обединени патриоти " са смокиновият лист, зад който ГЕРБ и Движение за права и свободи де факто ръководят дружно.

Тази алтернатива на гласоподавателя ще има един сигурен резултат - много хора просто няма да отидат да гласоподават. Социолозите предвиждат ниска интензивност, като част от гласоподавателите на ГЕРБ към този момент отдръпнаха поддръжката си за тази партия - точно това докара до нежна краткотрайна преднина за Българска социалистическа партия. Подобен углавен избор обаче рискува да даде недостоен антикорупционен бонус на Българска социалистическа партия, както и да оправдава " консервативния завой " на лидерката Корнелия Нинова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР