Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за България в

...
Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за България в
Коментари Харесай

Боксьорите ни се целят в рекорден брой квоти за Олимпиадата

Европейските игри в Краков сложиха страхотна основа за България в борбата за продобиване на оптимален брой квоти за Олимпийските игри в Париж. След изиграването на четвъртфиналните срещи в сряда, страната ни към този момент има обезпечени три визи за френската столица следващата година. Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг) си завоюваха правото да гледат самоуверено към Париж, година преди началото на Игрите. В петък Йордан Морехон (+92 кг) ще боксира също с тази упоритост, изправяйки се против британеца Джъстин Ори на полуфинал. При победа той ще стане четвъртият ни представител със несъмнено място във френската столица.
При негов триумф, България ще си подсигурява най-малко 4 квоти, което ще бъде изравнено достижение от Игрите в Лондон 2012. Тогава Тервел Пулев завоюва бронзов орден, а на крачка от оценките останаха Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Кръстева, заемайки пето място.

Показаното в Краков обаче е единствено началото, като упоритостта на всички във федерацията, както и на треньорските щабове и боксьорите, е броят на квотите да надмине тази цифра. С оглед играта на националите ни в Краков, както и идните още две квалификации за Париж, огромната цел е да бъде доближат, а за какво не и надминат, близо 30-годишен връх по повод броя на извоювани квоти. В Атланта 1996-а България бе с шестима представители на боксовия кръг, които донесоха три медала – злато на Даниел Петров и сребро на Серафим Тодоров и Тончо Тончев.

В началото на идната година ще се проведат още две международни квалификации, чийто дати и домакини предстоят да бъдат конкретизирани. Първата ще подсигурява по 4 квоти за всяка от категориите при мъжете и дамите (60 кг ще са три). Бройката на визи за Париж във втората ще бъде разпределена както следва: 51 (4), 63.5 (4-5), 71 (4-5), 80 (2-3), 92 (4), +92 (4) при мъжете и 50 (3-4), 60 (2-3), 66 (3-4), 75 (4) при дамите. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР