Европейските граждани са най-ценният ресурс, който имаме, и затова е

...
Европейските граждани са най-ценният ресурс, който имаме, и затова е
Коментари Харесай

Илиана Иванова иска инвестиции в разнообразието на талантите в ЕС

Европейските жители са най-ценният запас, който имаме, и по тази причина е извънредно значимо да се влага в разнообразието на гениите и развиването на уменията им.

Това съобщи пред Европейския парламент в Брюксел през днешния ден българският претендент за еврокомисар Илиана Иванова.

Тя приказва пред комисиите по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета. Ако бъде утвърдена, кандидатурата й би трябвало да бъде гласувана и на пленарната сесия в Страсбург след седмица.

Иванова се кандидатира на мястото на Мария Габриел, която през май подаде оставка, с цел да стане външен министър на България. Новият комисар ще наследи ресора на предшественика си – нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта.

Изслушването би трябвало да продължи три часа. В ревюто си и в отговорите на въпросите Илиана Иванова приказва на 4 езика – български, британски, френски и немски.

Пред евродепутатите Иванова открои три съществени точки - основната роля на проучванията и нововъведенията за растежа на европейския модел, развиването на човешкия модел посредством поощряване на образованието и сплотяващата роля на културата за обществото.

Като сериозен проблем тя посочи незадоволителното финансиране на рамковата стратегия на Европейски Съюз за проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “:

„ Пейзажът на проучванията и нововъведенията ни остава фрагментиран, вложенията в него са под задачата от 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт и много по-ниски, в сравнение с нашите съществени международни съперници. Целите на „ Хоризонт Европа “ са ясно избрани в регламента. Ако бъда назначена на поста, ще направя всичко по силите си, с цел да оказа помощ те да бъдат реализирани. На първо място ще направя това, като поддържа постоянен и задоволителен бюджет. “

Българската кандидатка добави, че за задачата е допустимо да се основат нови партньорства.

Колкото до това по какъв начин страните членки да бъдат насърчени да реализират задачата за вложение на 3% от Брутният вътрешен продукт в проучвания и нововъведения, тя счита, че най-хубавият метод е непрекъснатият разговор.

„ Държавите не могат да бъдат принудени да създадат 3 на 100 вложения, само че могат да бъдат уверени, че това е най-хубавата инвестиция в тяхното бъдеще. Ако не бъдат направени в този момент, резултатите ще бъдат неприятни – и за съответната страна членка, и за Европейски Съюз “, сподели Иванова.

По думите й „ Хоризонт Европа “ би трябвало да играе и по-силна роля във връзка с дребните и междинни предприятия (МСП), за които би трябвало да се опростят процедурите.

Илиана Иванова даде обещание също по този начин да насърчи напъните за взаимно признание на изпити и дипломи и за взаимна европейска просветителна степен.

По отношение на културата тя поддържа недоволството на редица евродепутати от позицията на страните членки (Съвета) бюджетът за нея за 2024 година да бъде понижен с 40 милиона евро. Кандидат-еврокомисаката уточни, че програмата „ Творческа Европа “ получава единствено 0,15 на 100 от Многогодишната финансова рамка, само че генерира 4,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

Очаквайте детайлности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР