Европейските депутати гласуваха за намаляване на 40% от хранителните отпадъци,

...
Европейските депутати гласуваха за намаляване на 40% от хранителните отпадъци,
Коментари Харесай

ЕС ограничава „ бързата мода“ и хранителните отпадъци

Европейските депутати гласоподаваха за понижаване на 40% от питателните боклуци , генерирани от семействата, търговците на дребно и заведенията за хранене, до 2030 година, като в същото време стегнаха разпоредбите за текстилните боклуци, свързани с така наречен " бърза мода ".

По оценки на Брюксел 27-те страни от блока генерират 60 милиона тона хранителни боклуци годишно - или 131 кг на човек. Това съставлява загуба от към 132 милиарда евро (144 милиарда долара).

Основната цел на новото законодателство е да се понижат питателните боклуци, а оттова и количеството вода, торове и сила, употребявани за производството, преработката и съхранението на храна, която в последна сметка се изхвърля.

Докладчикът на Парламента Анна Залевска съобщи, че " целенасочените решения " за понижаване на разхищението на храна могат да включват поощряване на по този начин наречените " грозни " плодове и зеленчуци, изясняване на етикетирането на датите и даряване на непродадена, само че годна за консумация храна.

Предложението също по този начин основава нови отговорности за текстилния бранш, като от производителите се изисква да заплащат сметката за събирането, сортирането и преработването на облекла, само че също по този начин и на всичко - от килими до матраци - под отговорността на държавите-членки.

Понастоящем по-малко от 1% от текстила в света се рециклира , съгласно оценката на Европейски Съюз, като всяка година в блока се генерират 12,6 милиона тона текстилни боклуци.

Предложението, което е част от екологичната самодейност на Европейски Съюз " Зелена договорка ", получи поддръжката на 514 депутати, 20 гласоподаваха срещу, а 91 се въздържаха, и в този момент ще бъде показано на държавите-членки за договаряне.

Основното понижение на питателните боклуци е по-амбициозно от това, което Европейската комисия предвиждаше при първото показване на предлагането предходната година, а законодателите желаят да се обмисли още по-висока цел от 50% за 2035 година

Депутатите също по този начин поддържаха по-високи цели за понижаване на отпадъците при преработката и производството на храни, като те бяха удвоени от 10% на 20% до 2035 година

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР