Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура

...
Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура
Коментари Харесай

Европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна структура, предвиждат промени в Закона за съдебната власт

Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в прокуратурата, а административните функционалности на началник да се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

Това планува план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, който Министерството на правораздаването разгласява през днешния ден за публични съвещания. 

За положителни условия на труд и работна среда с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия правосъден съвет подобаваща постройка за активността на европейските делегирани прокурори, където да бъдат обособени независими регистратура и деловодство, съгласно условията на Закона за отбрана на класифицираната информация и правилника за използването му. Необходимите средствата за реализиране на активността на европейските делегирани прокурори ще се обезпечават от бюджета на правосъдната власт. Степента на разпоредник с бюджет на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори ще бъде избрана от пленума на Висшия правосъден съвет, написа в претекстовете на законопроекта.

Със заключителните разпореждания на закона е планувана смяна в Закона за специфичните разследващи средства и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които категорично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да желаят потребление на специфични разследващи средства и да употребяват събраните посредством тях данни и материални доказателствени средства по каузи от подготвеност на Европейската прокуратура. Предвидени са промени и в Закона за отбрана на класифицираната информация.

Със същия законопроект се регламентира и процедурата за лъчение на народен представител за Евроюст. Предвидено е Пленумът на Висш съдебен съвет да извърши асортимент на националния член на Евроюст, неговия заместител, както и асистент на националния член, а министърът на правораздаването да уведомява Евроюст и Европейската комисия за избора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР