Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще

...
Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще
Коментари Харесай

Нов рекорд. Европейските държави от НАТО за пръв път ще достигнат 2% от БВП за отбрана

Европейските страни от НАТО тази година за пръв път ще доближат отбранителни разноски, равни на два % от общия им БВП (БВП). Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди съвещанието на министрите на защитата от Алианса в Брюксел.

Новината за нарасналите разноски за защита идва на фона на продължаващата близо две години война на Русия против Украйна, както и все по-големия.

Преди дни някогашният американски президент и сегашен претендент за поста Доналд Тръмп сподели, че би насърчил, които харчат по по-малко от 2% за защита.

Това изявление е в несъгласие с една от главните точки в контракта за участие в НАТО, съгласно която нахлуване над една страна членка значи нахлуване против всички.

" НАТО съумя да предотврати военно нахлуване против някой от съдружниците в продължение на 75 години. Същинската концепция за НАТО е в това, че нападението против един съдружник води до отговор от целия алианс. Докато това е по този начин, нападенията ще бъдат избегнати. Всяко съмнение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност ", уточни Столтенбер и добави, че поддръжката за Алианса е в интерес и на Съединени американски щати.

" През тази година чакам 18 съдружници да влагат две на 100 от техния (национален) Брутният вътрешен продукт в защита и това е нов връх ", сподели още Столтенберг. Той означи, че 2024 година е шестата поредна година на нарастване на отбранителните разноски в последното десетилетие. Той добави, че европейските съдружници ще обезпечат 380 милиарда $ за защита, а растежът в разноските за 2023 година е бил цели 11%

На срещата на военните министри ще бъде разисквано ускоряването на производството за муниции за Украйна. Столтенберг акцентира, че няма директна военна опасност за някои от съдружниците и добави, че разчита скоро Конгресът на Съединени американски щати да утвърди новия пакет от военна помощ за Украйна.

Това към този момент не е несъмнено, тъй като против помощта се опълчват членове на Републиканската партия, а съперник на продължаването за военната помощ е и евентуалният претендент на партията за президент Доналд Тръмп. Помощта, само че занапред би трябвало да получи утвърждение и от Камарата на представителите на Съединени американски щати.

Целта от разноски на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита беше сложена за първи път през 2014 година. Тогава Русия нелегално анексира полуостров Крим, а подкрепяните от Москва сепаратисти в окупираха Донецк и Луганск.

Според предварителните оценки на НАТО през 2023 година единадесет съдружници ще са постигнали задачата от 2% - Полша, Съединени американски щати, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Англия и Словакия. България е дала за защита 1.84% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР