Европейските членове на Световната здравна организация (СЗО) свикаха среща във

...
Европейските членове на Световната здравна организация (СЗО) свикаха среща във
Коментари Харесай

СЗО обмисля да затвори офиса си в Москва

Европейските членове на Световната здравна организация (СЗО) свикаха среща във вторник, с цел да обсъдят дали организацията би трябвало да предприеме мерски против Русия поради войната в Украйна. Ако се реализира консенсус, този ход може да принуди СЗО, която по принцип не се бърка в политиката на страните, да заеме по-откровена позиция, съобщи ``Форбс``.

43-ма членове на 53-членния европейски район на СЗО, който обхваща Израел, Русия и елементи от Централна Азия, свикаха срещата, с цел да обсъдят ``извънредната обстановка в региона на здравеопазването`` в Украйна и околните страни, произлизаща от съветската експанзия. Групата, която включва всичките 27 страни от Европейски Съюз, предложи резолюция, осъждаща нашествието на Русия в Украйна и разкритикува офанзивите против здравни заведения.

Резолюцията също по този начин приканва районния шеф на СЗО за Европа, доктор Ханс Клюге, да прекрати всички районни срещи, конференции и семинари в Русия, до момента в който спорът не бъде позволен по кротичък път, и да реалокира големия регионален офис на организацията от Москва.

Русия незабавно се опълчи на резолюцията, а представителят на страната в СЗО Андрей Плутницки сподели, че организацията би трябвало да се придържа към работата си, а не да ``политизира`` опазването на здравето.

Ханс Клюге съобщи, че директното влияние на войната е ``ужасяващо`` и следва да видим дългосрочните последствия за здравето на хората. Той уточни, че ``ефектите от този спор ще се предадат на следващите поколения``.

Повечето организации на Обединените народи имат характерни функции и действат единствено в границите на добре дефинирани параметри. СЗО се стреми да резервира строго аполитична роля, за което беше мощно критикувана по време на ранните стадии на коронавирус пандемията, както и при огнищата на Ебола през 2014 година СЗО работи с Украйна по време на нашествието и съобщи, че е документирала 200 офанзиви против здравни заведения, което е в нарушаване на интернационалното право. В момента се събират доказателства за военни закононарушения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР