Европейските банки няма да върнат печалбите на нивата преди пандемията

...
Европейските банки няма да върнат печалбите на нивата преди пандемията
Коментари Харесай

ЕЦБ: Печалбите на банките ще останат ниски

Европейските банки няма да върнат облагите на равнищата преди пандемията най-малко до 2022 година, предизвести Европейската централна банка.

Кредиторите в еврозоната се бориха да осъществят обилни облаги през последното десетилетие след международната финансова рецесия през 2008 година, с по-силен регулаторен надзор и ниски лихвени проценти. Въпреки това, рецесията, провокирана от ковид, в допълнение се утежни и това ще продължи да се усеща през идващите месеци, съгласно ЕЦБ.

„ Очаква се доходността на банките да остане слаба “, съобщи Луис де Гуиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, в изказване.

Ако банката показва непрекъснато ниски облаги, това може да навреди на способността й да отпуска пари на предприятия и физически лица.

ЕЦБ предизвести за рисковете, в случай че бъдат спрени прекомерно рано бюджетните помощи в еврозоната, защото това може да забави икономическото възобновяване и да тласне към несъстоятелност фирмите, наранени от ограничаващите ограничения поради пандемията от ковид.

Пандемията на ковид и последвалите заповеди за карантина утежниха икономическата интензивност, което от своя страна ограничи финансовата система. Потребителите и бизнесът се защищават от поемането на огромни разноски при спад и решенията за вложения се задържат.

Тази заплаха от верижни банкрути се изостря в допълнение, защото доста компании, семейства, само че също и страни се оказват мощно задлъжнели вследствие на първата вълна от пандемията, акцентират създателите на отчета.

„ Текущата слаба доходност може да попречи на потенциала на банките да поддържат кредитирането на действителната стопанска система през идващите месеци, не на последно място, защото се чака лихвените проценти да останат ниски за забележителен интервал напред “, сподели ЕЦБ в своя обзор.

Правителствените помощи остават от значително значение, само че те би трябвало да останат ориентирани към икономическата поддръжка, обвързвана с пандемията, с цел да се избегнат проблеми с поносимостта на дълга в средносрочен проект.

В предходния си отчет през май ЕЦБ споделя, че заплахата от раздробяване на еврозоната може да възникне още веднъж с разгръщане на държавната задлъжнялост в множеството страни за справяне с отражението от ковид.

Този риск през ноември към този момент не се загатва, а Европа търси решение за приемането на историческия проект за икономическо възобновяване на стойност 750 милиарда евро, блокиран от Унгария и Полша.

Банковата система се преглежда като основен детайл за подкрепяне на икономическото възобновяване след пандемията. Много бизнеси ще търсят ново финансиране, с цел да възстановят работата си след месеци на изчакване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР