Европейски център за транспортни политики изпратиха до медиите позицията си

...
Европейски център за транспортни политики изпратиха до медиите позицията си
Коментари Харесай

Европейски център за транспортни политики с остра позиция срещу условната присъда за убийството в Шумен

Европейски център за транспортни политики изпратиха до медиите позицията си във връзка решението за условна присъда за злополуката на „ кръговото " в Шумен. 
Прочетете още

Ето какво се споделя в позицията:

Как комфортно съд си откри опрощение за съвсем опрощение година след убийството на Светомира в Шумен.

Преди повече от година екип от специалисти на Европейския център за транспортни политики извърши ревизия на така наречен кръгово кръстовище в Шумен, на което на 28 септември 2022 година 18-годишният (към момента на инцидента) Жечко Кюркчиев с превишена скорост опустоши автомобила на 22-годишната Светомира Станчева. Момичето почина, а неговата спътница бе ранена.

Инспекцията бе осъществена по молба на околните на жертвата и след нея бе направен отчет с съответни обстоятелства и рекомендации за потребността от промяна в структурата на кръговото бул. " Симеон Велики " и изхода от магазин " Практикер ".

След публикуването на отчета ние посочвахме неведнъж, че коригирането би трябвало да стане незабавно. Защото мястото е рисково по принцип, освен поради съответния тежък случай. Точно по същия метод настоявахме, че експертният ни отчет по никакъв метод не оправдава лидера, чиито нарушавания са също толкоз явни, както и нелепия тип на така наречен кръгово.

Фактите са ясни: Млад и некомпетентен водач, каращ с превишена скорост мощен автомобил, неспазващ разпоредбите за придвижване. В допълнение - позитивна проба за опиати.

Е, спомагателен подробност е, че след това тестът се оказа негативна, а автомобилът на причинителя мистериозно и комфортно изгоря, до момента в който бе на паркинг на Министерство на вътрешните работи и по този метод огромна част от доказателствата изчезнаха.

В последна сметка преди дни Варненският апелативен съд сложи условна присъда за Кюркчиев, като осъществяването й се отсрочва с 5 години.

Проблемите към това решение са прекалено много. Като се стартира от това, че обстоятелствата в отчета на ЕЦТП бяха доказани и от Окръжна прокуратура в Шумен, и от Държавната организация за сигурност на придвижването, и се продължи с това, че Кюркчиев е карал със 103 км в час при ограничаване от 50 км в час, а също, че е лишил преимуществото на автомобила на Светомира, който видно и от записите към този момент е бил навлязъл в така наречен кръгово.

" Желая почтена и условна присъда, с цел да бъда до фамилията си ", сподели Кюркчиев пред Окръжния съд в Шумен през юни тази година, който отсъди 3,4 години затвор при първичен общ режим за виновника.

ЕЦТП е мощно засегнат и в неразбиране от решението на Варненския апелативен съд и се надява,  че Темида няма да остане със мощно затворени очи пред очевидните обстоятелства за станалото. Защото е неприлично един съд да намира като най-главен мотив за опрощение експертен отчет за недостиг в инфраструктурата, вместо да реши трезво, че причинителят е бил добре осведомен с мястото, както и, че е могъл безусловно умишлено да предприеме верните дейности и най-много да съблюдава разпоредбите за придвижване.

Госпожи и господа от Темида, един от огромните въпроси, които си задаваме в ЕЦТП, е дали в случай че на мястото на Светомира беше вашето дете или на ваш непосредствен, щяхте с такава лекост да постановите условната присъда.

Защото няма подозрение, че и Светомира би желала да е до фамилията си, както и десетките жертви на сходни произшествия, които към момента чакат съответно правораздаване.

На всички тях още веднъж сервира дълбоки съболезнования и дружно с тях се надяваме на съответно правораздаване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР