Европейски център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ/ECDC) предупреждава за комари,

...
Европейски център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ/ECDC) предупреждава за комари,
Коментари Харесай

ECDC вдига тревога за комарите в Европа

Европейски център за надзор на болесттите (ЕЦКЗ/ECDC) предизвестява за комари, пренасящи инфекциозни болести като тресчица денга и чикунгуня, оповестява Би Би Си.


Хапещите инсекти се развъждат бързо, заради по-топлите и дълги лета, както и наводненията.

Учените приканват за битка с вредителите, с цел да се понижи опасността от заболявания, пренасяни от комари.

По тази причина европейският хигиеничен орган следи разпространяването на другите типове, които придвижват разнообразни типове заболявания.

Например комарът от рода на Aedes albopticus, който се е популяризирал в 13 страни спрямо 8 през последното десетилетие. Този характерен тип придвижва денга и чикунгуня.

По сходен метод Aedes aegypti, който предходната година се популяризира в Кипър и заплашва да се популяризира и другаде, придвижва западнонилската тресчица и зика.

През 2022 година също по този начин са регистрирани 1133 случая на западнонилска тресчица и 92 с съдбовен край, като по-голямата част от случаите са добити в Европа.

Тези случаи са регистрирани в Италия, Гърция, Румъния, Германия, Унгария, Хърватия, Австрия, Франция, Испания, Словакия и България

Също по този начин в континентална Европа бяха регистрирани 71 случая на локално добита денга - равностойни на общия брой случаи, регистрирани сред 2010 година и 2021 година

" През последните години следим географско разпространяване на инвазивни типове комари в незасегнати преди този момент региони в ЕС/ЕИП ", съобщи Андреа Амон, шеф на ЕЦКЗ.

" Ако това продължи, можем да чакаме повече случаи и вероятно смъртни случаи от заболявания като денга, чикунгуня и западнонилска тресчица ", продължава Амон.

Тя също по този начин акцентира, че е належащо да се съсредоточим върху контрола на популациите на комарите, да засилим наблюдението и да използван ограничения за персонална отбрана.

Експертите се застъпват за унищожаване на източниците на застояла вода и потребление на екологично чисти ларвициди за заличаване на популациите от комари.

Има потребност от използване и на персонални ограничения. Тези персонални ограничения включват потребление на мрежи за прозорци, потребление на репеленти против комари, носене на облекла, които покриват по-голямата част от тялото, и спане в климатизирани пространства.

ЕЦКЗ приканва също по този начин за повишение на осведомеността на здравните служащи по отношение на болесттите, както и за признаците на тези болести.

Денга може да аргументи тресчица, мощно главоболие, болежка зад очите, болки в мускулите и ставите и петнист обрив.

Западнонилската тресчица нормално протича безсимптомно, само че когато хората се разболеят, вирусът може да аргументи главоболие, мощна отмалялост, мускулни болки, повръщане, обриви и болки в очите. Възрастните хора или хората с намален имунитет са изложени на по-висок риск от нея, като може да се стигне до провали на мозъка или даже до летален излаз.

Най-често срещаните признаци на чикунгуня включват тресчица и болки в ставите, главоболие, болки в мускулите и обриви. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР