Европейски лидери подкрепиха решението на германския канцлер да се оттегли

...
Европейски лидери подкрепиха решението на германския канцлер да се оттегли
Коментари Харесай

Евролидери хвалят Меркел, призоваха да остане лидер на Германия до 2021 г.

Европейски водачи поддържаха решението на немския канцлер да се отдръпна като началник на Християндемократическия съюз (ХДС) , само че косвено и непосредствено приканиха водача на най-голямата стопанска система в Европа да приключи мандата си, осведоми ДПА.

 Меркел: Оттеглянето ми от водачеството на ХДС няма да ме отслаби на международната сцена
Меркел: Оттеглянето ми от водачеството на ХДС няма да ме отслаби на международната сцена

Дори и ще даде повече време за разрешаване на проблеми

Френският президент Еманюел Макрон дефинира решението на Меркел като " извънредно почтено ". Той разясни, представен от Агенция Франс Прес, че " това е нейният избор и го намира за доста честен ".

Холандският министър председател Марк Рюте косвено изрази поддръжката си за канцлера да приключи мандата си, отбелязвайки, че е разговарял по телефона с нея и " чакам да продължи нашето положително приятелско съдействие през идващите години ".

 Кандидатите за наследници на Меркел
Кандидатите за наследници на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц

Меркел получи сходна поддръжка и от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, който съобщи: " Ние в Брюксел желаеме канцлерът да приключи трите си години ". Йотингер, който също е от ХДС на Меркел, сподели в изявление за немското радио SWR, че канцлерът се радва на доверие " от София до Лисабон, от Дъблин до Атина ".

 Дяволиите на Ангела Меркел
Дяволиите на Ангела Меркел

Успоредно на грешките, неоспорими са и достолепията на Ангела Меркел. Основно - тя бе превдивим и сдържан водач. Проблемът обаче бе този, че времената към този момент не бяха такива, написа Мартин Табаков

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също съобщи, че ще продължи да поддържа Меркел , разгласи Мина Андреева, представител на Юнкер.

" Вчера вечерта президентът Юнкер беседва с канцлера Меркел...За ръководителя канцлерът Меркел остава първи събеседник. Тя и Германия ще останат авторитетен състезател в европейския план и отвън него, тъй че нищо не се трансформира за него ", разяснява Андреева пред публицисти в Брюксел.

 Меркел напуща лидерския пост на християндемократите след 18 година ръководство Обновена
Меркел напуща лидерския пост на християндемократите след 18 година ръководство

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

Белият дом и Кремъл отхвърлят коментар. Те оповестиха, че това е вътрешен въпрос.

Вчера немският канцлер заяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат като водач на Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса през декември. 64-годишната също изключи да се бори за пети мандат като канцлер през 2021 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР