Европейски астрономи откриха най-близката до Земята черна дупка, предаде Асошиейтед

...
Европейски астрономи откриха най-близката до Земята черна дупка, предаде Асошиейтед
Коментари Харесай

Учени откриха най-близката до Земята черна дупка

Европейски астрономи откриха най-близката до Земята черна дупка, съобщи Асошиейтед прес. Тя е толкоз близо, че две тацуващи край нея звезди могат да се следят с невъоръжено око, съобщи Българска телеграфна агенция.

Погледнато в галактични мащаби, близостта е нещо релативно - новооткритата черна дупка се намира на разстояние към 1000 светлинни години. " Когато обаче става въпрос за вселена, това е в съседство с нашата планета - съобщи ръководителят на проучването, астрономът Томас Ривиниус от Европейската южна обсерватория. - Предишната най-близка черна дупка евентуално е 3 пъти по-далеч, на разстояние към 3200 светлинни години. "

Откриването на по-близка черна дупка в съзвездието Телескоп навежда на мисълта, че съществуват повече сходни близки обекти.

Учените се натъкнали на въпросната черна дупка поради необикновената орбита на звезда. Новооткритата черна дука е част от това, което евентуално е тризвездна система, кръстена HR6819. Двете танцуващи горещи звезди не са толкоз близо, че да бъдат погълнати от черната дупка, само че орбитата на вътрешната звезда е изкривена. Като употребявали телескоп в Чили, учените удостоверили, че нещо, чиято маса е 4-5 пъти по-голяма от слънчевата, притегля вътрешната звезда. Това може да е само черна дупка, заключили те.

Резултатите от проучването са оповестени в Astronomy & Astrophysics. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР