Европейски астрономи наблюдаваха в реално време и получиха първите фотография

...
Европейски астрономи наблюдаваха в реално време и получиха първите фотография
Коментари Харесай

Черна дупка превърна звезда в спагети

Европейски астрономи следиха в действително време и получиха първите снимка на " спагетификация " на планета, превърната в макарони от колосалното привличане на черна дупка, предадоха международните организации. Те цитират информация на Европейската южна лаборатория.

" Ние сме привикнали да си мислим, че черните дупки " гълтат " приближаващите се до тях звезди единствено в творбите на научната фантастика. Но това е действителен развой и ние имахме опция да станем очевидци по какъв начин черна дупка раздра на тънки ленти половината на звезда, с масата на нашето Слънце ", съобщи Мат Никол, доцент в Бирмингамския университет и един от основните създатели на изследването.

В центъра на всички галактики са ситуирани от една до няколко свръхмасивни черни дупки. В Млечния път това е черната дупка SgrA /Стрелец А/. Нейната маса е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Тези черни дупки от време на време са спохождани от звезди, които се доближават на рисково близко разстояние до тях. Огромната гравитация раздробява тези небесни светила на части, пораждайки мощни прояви на светлина и на електромагнитни талази.

Стивън Хокинг и други астрофизици нарекоха " спагетификация ".

Европейските учени наблюдавали " спагетификацията ", наблюдавайки ядрото на спиралната вселена AT2019qiz, ситуирана в съзвездието Еридан на разстояние 215 милиона светлинни години от Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР