Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите,

...
Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите,
Коментари Харесай

ЕЦБ ще продължи да увеличава лихвите

Европейската централна банка ще продължи да усилва лихвите по заемите, прогнозите, че икономическата интензивност ще се " се забави доста ". Това съобщи гуверньорът на банката Кристин Лагард, представена от Bloomberg.

" Очакваме да повишим в допълнение лихвите на идващите няколко съвещания, с цел да смекчим търсенето и да намалич риска от непрекъснато увеличение на инфлационните упования ", сподели Лагард.

Тя добави, че  отсега нататък решенията за лихвената политика на ЕЦБ ще продължат да зависят от данните и ще следват метод от съвещание на съвещание.
 Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта
Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия напредък за тази година

Големият инфлационен напън в Европа, провокиран от войната в Украйна и произлизащата от нея енергийна рецесия, накара ЕЦБ да стартира да покачва лихвените проценти за първи път от над десетилетие насам. През септември покачването беше с с историческите 75 базисни пункта. И явно следва още.

В целия Европейски Съюз потребителското доверие е на рекордно ниско равнище. Бизнес доверието в Германия, която е най-голямата от 19-те стопански системи в еврозоната, се е сринало още повече и е достигнало най-ниската си стойност от началото на пандемията.

Инвеститорите на паричния пазар предвиждат, че ЕЦБ ще пристъпи към още едно покачване на лихвите с 0,75% през октомври, като до края на годината депозитната рента, която в този момент е 0,75%, ще надвиши 2%.
 Да чакаме ли смяна на лихвите у нас през идващите 3 месеца
Да чакаме ли смяна на лихвите у нас през идващите 3 месеца

Лихвите по левовите заеми за жителите остават ниски
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР