Европейската централна банка ще предлага евро заеми срещу обезпечение на

...
Европейската централна банка ще предлага евро заеми срещу обезпечение на
Коментари Харесай

ЕЦБ ще дава заеми и на банки извън Еврозоната

Европейската централна банка ще предлага евро заеми против поръчителство на централните банки от Европейски Съюз, които са отвън Eврозоната, с цел да се подсигурява финансирането на пазарите на фона на пандемията от ковид, съобщават от банката.

Отпускането на заема ще става посредством нов репо инструмент на Евросистемата за централните банки (EUREP). Чрез него ЕЦБ ще дава ликвидност в евро на необятен набор от централни банки отвън Еврозоната против съответно търгуемо поръчителство, деноминирано в евро, показва банката. 

Достъпът до средствата ще предстои на утвърждение от Управителния съвет на ЕЦБ. Най-потенциални бенефициенти са банките, които се нуждаят от еврофинансиране и не могат да получат такова финансиране на пазара или го получават на прекомерно висока цена. 

Новият механизъм EUREP добавя двустранните суапови и репо линии на ЕЦБ с централните банки отвън Еврозоната и отразява смисъла на еврото на международните финансови пазари. Той ще бъде наличен за 12 месеца - до края на юни 2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР