Европейската централна банка повтори в своя редовен Икономически бюлетин, оповестен

...
Европейската централна банка повтори в своя редовен Икономически бюлетин, оповестен
Коментари Харесай

ЕЦБ: Войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки влияят силно върху растящата инфлация



Европейската централна банка повтори в своя постоянен Икономически бюлетин, оповестен в четвъртък, че проблемите с веригите на доставки и спорът сред Русия и Украйна " евентуално ще засилят световния инфлационен напън ".

Според ЕЦБ това повишаване на инфлацията се чака да окаже по-сериозно влияние върху " разрастващите се пазарни стопански системи, в сравнение с върху развитите стопански системи ".

В бюлетина се отбелязва също по този начин, че Управителният съвет на ЕЦБ към момента не може да предвижда какъв брой дълго ще продължи повишаването на инфлацията поради гореспоменатите условия. В него обаче се удостоверява оценката на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, че по-слабото търсене в средносрочен проект ще понижи натиска върху цените.

Централната банка упрекна точно внезапния скок на енергийните цени за направените от нея най-големи неточности в историята при прогнозиране на инфлацията в еврозоната. Ръстът на цените в еврозоната през първото тримесечие беше с два процентни пункта по-висок от планувания от ЕЦБ през декември 2021 година

" Грешките са присъщи на естеството на прогнозите на Евросистемата и на чиновниците на ЕЦБ, които прогнози са обусловени от набор от догатки, произлизащи основно от пазарна информация, в това число за цените на силата “, сподели ЕЦБ в Икономическия си бюлетин. " Последният опит обаче дава някои насоки за по-нататъшни усъвършенствания, с цел да се създадат прогнозите по-стабилни ", означи още централната банка.

ЕЦБ въпреки всичко означи, че точността на нейните прогнози е сходна на тази на Федералния запас на Съединени американски щати и на Английската централна банка, като заключи, че " скокът на главната инфлация в съответните юрисдикции през 2021 година не е бил очакван от никоя от централните банки ".

Въпреки че моделите непрестанно се усъвършенстват, сегашната композиция от война и наново отваряне на стопанските системи след намаляване на пандемията значи, че " развиването на инфлацията евентуално ще остане доста предизвикателство за прогнозиране в близко бъдеще ", означи ЕЦБ.

Освен това в последния стопански бюлетина се акцентира готовността на банката да предприеме нужните стъпки за постигане на инфлацията в средносрочен проект до целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

" При актуалните условия на висока неустановеност Управителният съвет на ЕЦБ ще резервира метода си на последователност и еластичност при провеждането на паричната политика. Управителният съвет предприеме всички нужни дейности, с цел да извърши мандата на ЕЦБ да преследва ценовата непоклатимост и да способства за опазването на финансовата непоклатимост ", показва централната банка в своя стопански бюлетин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР