Европейската централна банка грабна целия нов дълг на Италия, емитиран

...
Европейската централна банка грабна целия нов дълг на Италия, емитиран
Коментари Харесай

ЕЦБ грабна целия нов дълг на Италия, но само запази италианските облигации стабилни

Европейската централна банка сграбчи целия нов дълг на Италия, издаден през април и май, само че все пак единствено съумя да стабилизира разноските за обслужване на заемите на мощно задлъжнялата и тежко наранена от ковид страна, демонстрират данни, показани във вторник.

През последните два месеца ЕЦБ е закупила италиански държавни облигации на стойност 51,1 милиарда евро спрямо чисто предложение на такива бумаги за 49 милиарда евро, демонстрират калкулации на анализатори.

Европейски Съюз и ЕЦБ са мобилизирали стотици милиарди евро за подкрепяне на страните, разгласи зам.-председател на Екологичен потенциал

На доктрина мощните покупки на облигации водят до повишение на техните цени и до понижаване на доходността им.

Въпреки огромните покупки от страна на ЕЦБ обаче доходността от 10-годишни държавни облигации на Италия се е намалила през този интервал с едвам 4 базисни пункта (с 0,004%), като в петък (29-и май) тя доближи 1,491%. В същото време лихвеният спред сред 10-годишните италиански и немски бумаги се е свила с едвам 8 базисни пункта до 190 базисни пункта (лихвата по италианските бумаги е с 1,9% по-висока от тази по немските облигации), отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР