Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт съобщи важна новина за

Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт съобщи важна новина за ...

Добрата новина, която властта смята, че не е добре да се съобщава.


Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт съобщи важна новина за България в петък късно вечерта, но почти никой не чу и не разбра за нея. Оказва се, че у нас дори да се вижда, че царят е гол, няма кой да го съобщи.

Слава Богу, царят не е гол, но също така - не всичко е "розово".

Бяха обявени резултатите от проверката на активите и стрес тестовете на шест български банки – ключово изискване за членството на България в Банковия съюз на ЕС и в предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERMII). Резултатът е, че четири от банките (УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и Централна кооперативна банка) минават теста успешно и без съществени забележки, докато при две – ПИБ и Инвестбанк, е засечен капиталов недостиг и в основния, и в утежнения сценарий на стрес теста, достигащ до 263 млн. евро за ПИБ и 52 млн. евро за Инвестбанк.

Новината обаче не стигна до публиката, защото бе съобщена така, че да не бъде съобщена – с мълчаливото съдействие не само на властите в София и Франкфурт, но и на много от медиите.

След петък, 26 юли, с основание може да се твърди, че публичният разговор за управлението на банките у нас, за добро или за зло, засега е невъзможен, защото нито банкерите, нито медиите могат и желаят да го проведат.

Източник: mediapool.bg