Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде още по-агресивна в действията

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде още по-агресивна в действията
Коментари Харесай

ЕЦБ може да повиши водещата си лихва до 3,25 %, според икономисти


Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде още по-агресивна в дейностите си по стягане на паричната политика, вдигайки с още 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) главната си рента на идното си съвещание на 2 февруари, до момента в който продължава борбата си против необузданата инфлация. Това демонстрира изследване на Ройтерс, извършено измежду 59 икономисти сред 13 и 20 януари.

Въпреки че ЕЦБ покачва лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, към този момент не е съумяла да понижи инфлацията, тъй че тя да доближи целевите равнища от 2 на 100. Цените са се повишили с 9,2 на 100 през декември по отношение на същия месец година по-рано, демонстрираха публични данни, оповестени през предходната седмица.

От интервюираните 59 икономисти 55 са показали, че чакат на 2 февруари ЕЦБ да увеличи лихвите с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), тъй че лихвеният % по депозитите да доближи 2,5 на 100.

След това специалистите плануват централната банка да добави още 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) към лихвите през идващото тримесечие преди да спре с нарастванията, с което главната рента по интервенциите по рефинансиране ще стане 3,25 на 100, достигайки най-високото си ниво от края на 2008 година

В изследване през декември специалистите чакаха главната рента да доближи 2,5 на 100 в края на март, след което ЕЦБ да добави още 25 базисни пункта до 2,75 на 100 - равнище, което да се резервира още известно време.

Над две трети от респондентите, или 23-ма от 33-ма интервюирани икономисти, споделят, че е по-вероятно банката да спре с нарастванията на лихвите, откакто доближат равнище, което да е по-високо от плануваното все още, в сравнение с по-ниско равнище.

Лихвата по интервенциите по рефинансиране се чака да нарасне с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) до 3 на 100 на идното съвещание на Управителния съвет на ЕЦБ, както и да доближи оптимално равнище от 3,5 на 100 през март.

Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, който стартира да покачва лихвените проценти надалеч преди ЕЦБ, се чака да приключи цикъла си на стягане на паричната политика, откакто увеличи с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) лихвите на всяко от идващите си две съвещания.

След това се чака да поддържа лихвените равнища постоянни най-малко през останалата част от 2023 година, демонстрират заключенията от скорошно изследване на Ройтерс.

Инфлацията към този момент е достигнала своя най-много в еврозоната, сочи още изследването, и ще поеме в низходяща посока, макар че надали ще доближи задачата на ЕЦБ от 2 на 100 до 2025 година Очаква се тази година инфлацията да бъде приблизително 6 на 100, и да спадне до 2,5 на 100 през 2024 година

Меката зима, спадащите цени на газа и най-новите позитивни стопански данни доведоха до възстановяване на някои тримесечни прогнози за напредък в изследването, извършено през декември.

Докато по-рано се предвиждаше еврозоната да изпадне в техническа криза, като стопанската система се свие с 0,2 на 100 през четвъртото тримесечие на 2022 година и с 0,3 на 100 през актуалното тримесечие, в този момент специалистите плануват през идното тримесечие (април – юли) стопанската система да се разшири с 0,1 на 100, а през идващите трето и четвърто тримесечия да нарасне с по 0,3 на 100.

Всички интервюирани икономисти, като се изключи един, са споделили, че е по-вероятно икономическият спад в еврозоната да бъде по-малък, в сравнение с те са очаквали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР