Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа силно низходящо прогнозата си за

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа силно низходящо прогнозата си за
Коментари Харесай

ЕЦБ: Войната в Украйна тласка нагоре инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа мощно низходящо прогнозата си за повишаването на брутния вътрешен артикул (БВП) в еврозоната през 2022 година, като в това време увеличи доста упованията си за инфлацията поради отражението на войната в Украйна, съобщи Франс прес.

Тази война ще има огромно отражение върху икономическата интензивност и инфлацията посредством покачването на цените на силата и на суровините, нарушаването на интернационалната търговия и спада на доверието, съобщи президентката на ЕЦБ Кристин Лагард.

Експертите от ЕЦБ предвиждат нарастване на Брутният вътрешен продукт на валутния съюз с 3,7 % тази година вместо оповестените в предходните прогнози 4,2 на 100. Покачването на цените се чака да доближи 5,1 на 100 вместо оповестените по-рано 3,2 на 100.

ЕЦБ ще вземе всички нужни ограничения, с цел да обезпечи стабилността на цените и да резервира финансовата непоклатимост на фона на последствията от войната в Украйна, се споделя в известие след днешното съвещание по паричната политика, на което нулевите лихви останаха без смяна.

По-рано през днешния ден банката заяви, че ще форсира свиването на ограниченията в поддръжка на стопанската система, което е непредвиден завой в паричната политика. Това може да се изясни със скока на инфлацията, станал още по-обезпокоителен поради войната в Украйна, почнала преди две седмици, отбелязва Ройтерс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР