Европейската централна банка (ЕЦБ) отдавна не изпълнява задачите, за които

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) отдавна не изпълнява задачите, за които
Коментари Харесай

Как ще се отрази на Еврозоната опасното танго на ЕЦБ с инфлацията?

Европейската централна банка (ЕЦБ) от дълго време не извършва дилемите, за които е основана. Основната е поддържане на ценовата непоклатимост, а точно инфлация не по-висока или най-малко близка до 2 %.

Една от аргументите за сегашната невиждана инфлация в Еврозоната от 8.9% годишно за месец юли е точно закъснялата промяна на порочната лихвена политика на ЕЦБ, която безпричинно дълго при покачваща се инфлация продължи да поддържа негативни лихви.

А също по този начин и политиката на количествени облекчения, за която единствено се дават обещания, че ще бъде затегната а в действителност мимикрира от един инструмент в различен, кой от кой по-рисков за общата финансова непоклатимост.

Да, след дълги съмнения, за които нямаше никакви справедливи аргументи, ЕЦБ най-сетне призна очевидния резистентен растеж на инфлацията и през юли тази година усили лихвите си проценти с 0.5 %.
 ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам
ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка утвърди и Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм

Както написа в решение на ЕЦБ от 21 юли: " Управителният съвет взе решение да увеличи с 50 базисни пункта трите съществени лихвени % на ЕЦБ. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат нараснали надлежно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 година ".

И това абсолютно бе стъпка напред, даже две стъпки, като се има поради, че доста анализатори чакаха, че нарастването ще е от 0.25 %.

В същото време обаче единствено тесните експерти видяха, че с повдигането на лихвите Управителния съвет разгласи решението си за основаването на нов инструмент за количествени облекчения.

" Необходимо е да бъде основан TPI, с цел да се подкрепи ефикасното действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. По-специално, до момента в който Управителният съвет продължава да възстановява паричната политика, TPI ще подсигурява, че нейната позиция се предава гладко във всички страни от еврозоната.

Единният темперамент на паричната политика на Управителния съвет е причина ЕЦБ да може да извършва мандата си за ценова непоклатимост.

TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде задействан, с цел да противодейства на нежелана, безредна пазарна динамичност, застрашаваща съществено предаването на паричната политика в цялата еврозона.

Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са авансово лимитирани. Предпазвайки трансмисионния механизъм, TPI ще разреши на Управителния съвет да извършва по-ефикасно мандата си за ценова непоклатимост ", се споделя в известието на ЕЦБ.

Според замисъла посредством TPI Евросистемата ще може да прави покупки на вторичния пазар на скъпи бумаги, издадени в страни, които изпитват утежняване на изискванията на финансиране, което не е целесъобразно от характерните за страната фундаменти, с цел да противодейства на рисковете за трансмисионния механизъм до нужната степен.
 Как повишението на лихвите от ЕЦБ рискува да докара до раздробяване на еврозоната?
Как повишението на лихвите от ЕЦБ рискува да докара до раздробяване на еврозоната?

Европа е изправена пред лято на рецесии - такива, която евентуално ще слагат на тестване вложителите през идващите месеци

Мащабът на покупките на TPI ще зависи от тежестта на рисковете, пред които е изправена трансмисията на паричната политика. Покупките не са лимитирани авансово.

Покупките на TPI ще бъдат съсредоточени върху скъпи бумаги от обществения бранш (търгуеми дългови скъпи бумаги, издадени от централни и районни държавни управления, както и организации, както е несъмнено от ЕЦБ) с оставащ матуритет сред една и 10 години. Може да се обмислят покупки на скъпи бумаги от частния бранш, в случай че е подходящо.

С други думи, в случай че този инструмент се задейства страни като Гърция, Италия и други сходни на тях фискално-дългови хулигани ще могат умерено да отдъхнат и да продължат да натрупат дефицити и задължения до безпределни величини.

В този смисъл тази мярка - TPI, е голяма крачка обратно в битката на ЕЦБ с инфлацията. Ето какво споделя за въпросния нов инструмент Отмар Исинг - дълготраен член на управителния съвет на Бундесбанк, и до 2006-а член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

В своята от 27 юли Исинг написа:

" TPI е амбициозно и рисковано начинание за ЕЦБ, като се има поради какъв брой мъчно е да се дефинира степента, в която спредовете (разликата сред доходността на облигациите на другите държави) отразяват разликите в главните фундаменти, за разлика от неоправданата и дестабилизираща пазарна динамичност.

Освен това постоянно ще има забележителен политически детайл в сходни присъди, което подсигурява, че те ще бъдат тествани от пазарите. В резултат на това ЕЦБ неизбежно ще почувства по-голям напън да се намеси по-силно, в сравнение с е целесъобразно от икономическите и финансови основи на съответната страна.

За да реши дали наградите за пазарен риск са оправдани от основите, Управителният съвет на ЕЦБ в последна сметка би трябвало да предложи мнение дали бъдещите стопански, финансови и обществени решения на дадена страна членка ще бъдат рационални.

Но не е задача на самостоятелна централна банка да прави обширни преценки по отношение на бъдещите държавни политики, нито да уточни разноските за финансиране на обособените страни с политики, които имат евентуално далечни политически последствия ".

Той категорично акцентира, че въпросната TPI е изобретена, откакто през юни спредовете сред италианските и немските десетгодишни държавни скъпи бумаги са достигнали 250 базисни точки. С други думи през цялото време е ясно, чии фискално-дългови дупки ЕЦБ още веднъж ще цялостни този път посредством TPI.
 ЕЦБ: Ерата на свръхниска инфлация надали ще се върне
ЕЦБ: Ерата на свръхниска инфлация надали ще се върне

ЕЦБ е подценила въздействието на цените на енергоносителите, призна Лагард

Исинг съпоставя новата стратегия с други сходни също противоречиви стратегии за количествени облекчения признато по времето на предходния шеф на ЕЦБ Марио Драги и установи, че за разлика от тях TPI е доста по-неясна и волунтаристична.

" Това слага ЕЦБ в рискова територия. Колкото повече употребява личната си преценка, с цел да вземе решение по отношение на допустимостта на TPI, толкоз повече ще играе роля, непокътната за определени държавни управления.

Освен това пазарите и държавите-членки с високи обществени задължения ще поправят упованията си, като чакат, че TPI ще разреши натрупването на още повече дълг без съответно нарастване на наградата за риск (и затова лихвените спредове).

ЕЦБ предприе тази радикална стъпка без никакви доказателства, че нарастването на спредовете от средата на юни е безпричинно ", изяснява Исинг.

Заключението му в края на тази негова обява звучи колкото остро толкоз и изрично:

" Основната задача на централната банка е да подсигурява, че инфлационните упования са добре закрепени, тъй че високата инфлация да не се затвърди. Изпълнението на този мандат изисква решителни дейности.

ЕЦБ би трябвало да постави доста старания, с цел да разсее всяко подозрение, че не е фокусирана непосредствено върху главната си цел. Вместо това, тя е посветила времето и силата си в създаването на скица, която е стопански рискова и политически подла ".

По-ясно описания на дейностите на ЕЦБ през последните не месеци, а даже години, надали може да бъде обещано. Европейската централна банка към този момент систематично нарушава мандата си, като вместо твърдо да води антиинфлационна политика, прави дейности прикриващи фискалния нихилизъм на избрани страни от Еврозоната в ущърб на общата ценова непоклатимост и на еврото.

И до момента в който ЕЦБ води сходна политика няма да може да ограничи инфлацията даже да вдигне лихвите на 3% и повече. Това рисково танго, което танцува настоящия директорски съвет може да завърши трагично за цялата Еврозона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР