Европейската централна банка (ЕЦБ) може още през март да даде

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) може още през март да даде
Коментари Харесай

ЕЦБ намекна за преразглеждане на бъдещето на програмата за стимулиране на икономиката

Европейската централна банка (ЕЦБ) може още през март да даде сигнал, че обмисля по-ранно преустановяване на програмата си за стимулиране на стопанската система. Това излиза наяве от оповестените през днешния ден протоколи от последното съвещание на банката на 25 януари, представени от Асошиейтед прес.

Според документите, представителите на ЕЦБ, определящите лихвите, са показали, че езикът, отнасящ се до паричната политика, може да бъде преразгледан рано тази година.

Това допуска, че 25-членният директорски съвет, който дефинира лихвите за 19-те страни от еврозоната, може да даде сигнал, че тласъците могат да приключат по-рано, в сравнение с се е намеквало до момента.

Следващото им съвещание е планувано за 8 март.

Освен че смъкна лихвите, като главната рента по рефинансирането е на нулево ниво, ЕЦБ изкупува всеки месец облигации за 30 милиарда евро и се планува това да продължи минимум до септември, а в случай че е належащо и по-дълго. Това изкупуване налива новонапечатани пари в стопанската система, с цел да се вдигнат инфлацията и растежът след рецесията в еврозоната, избухнала по отношение на високата задлъжнялост на някои страни членки като Италия и Гърция.

Въпреки възобновяване на стопанската система на еврозоната инфлацията остава ниска, под целевите 2 %. Годишната инфлация за януари е 1,3 %.

Според протоколите някои членове на съвета са " изразили желание " за отвод от програмата за стимулиране на стопанската система на съвещанието през януари.

Направено е обаче умозаключение, че промяна на програмата е " прибързана " и " към момента неоправдана ".

Икономистът на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески е на мнение, че множеството членове на съвета към момента са срещу внезапно преустановяване на тласъците през септември и ще предпочетат да походят деликатно през идните месеци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР