Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна
Коментари Харесай

ЕЦБ очаква техническа рецесия в еврозоната съчетана с висока инфлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) е подготвена за настъпването на допустима техническа криза, съчетана с висока инфлация(състояние известно като стагфлация), която би трябвало да бъде лимитирана, с цел да бъде непокътнато доверието на пазарите. Това показва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в изявление, публикувано през днешния ден в уеб страницата на ЕЦБ и представено от Българска телеграфна агенция.

" Значима част от инфлационния развой, пред които сме изправени, е провокирана от външни фактори, измежду които увеличени енергийни цени, по-скъпи първични материали, храни и така нататък Според нашите калкулации, две трети от инфлацията в еврозоната се дължат на цените на силата и храните ", отбелязва Луис де Гиндос.

Той е безапелационен, че с неговите сътрудници ще създадат " всичко, което е належащо ", с цел да върнат инфлацията до равнището от 2 % на годишна основа, което е цел на ЕЦБ в средносрочен проект.

В отговор на въпрос, че решението на страните от групата ОПЕК+, част от която е и Русия, да понижат добива на нефт от ноември и по този метод да усилят цената му, надали улеснява ЕЦБ в напъните й да снижи инфлацията до целевото ниво, Де Гиндос отбелязва: " Цените на петрола са световни, защото те зависят от производителите и от международната икономическа вероятност. От икономическа позиция, по-ниските цени на петрола може да оказват помощ за ограничение на инфлацията и в същото време да поддържат икономическото възобновяване ".

По отношение на икономическата обстановка в еврозоната, вицепрезидентът на ЕЦБ чака " сложна композиция от слаб стопански напредък, в това число допустима настъпване на техническа криза, съчетана с висока инфлация ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР