Европейската централна банка, е твърдо решена да попречи рязкото покачване

...
Европейската централна банка, е твърдо решена да попречи рязкото покачване
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната подгони 10%, Лагард прогнозира ново повишаване на лихвите

Европейската централна банка, е твърдо решена да попречи внезапното повишаване на инфлацията да се трансформира в норма, съобщи нейният президент Кристин Лагард, добавяйки, че пандемията от ковид и съветската инвазия в Украйна оказват дълготраен напън върху цените, предава Агенция Франс Прес.

Двата шока доведоха до повишение на потребителските цени, което е " доста по-високо и по-трайно " от предстоящото, съобщи Лагард в тирада във Франкфурт, като добави, че централната банка би трябвало да подсигурява, че високата до небето инфлация няма да стане непрекъсната.

" Това е, което ЕЦБ прави ", сподели Лагард.

Инфлацията в еврозоната се повиши до 9,1% през август, което е рекордно високо равнище, като анализаторите предвиждат, че до края на годината тя може да доближи двуцифрено число.

На последното си съвещание по-рано този месец ЕЦБ увеличи лихвените си проценти с рекордно огромните 75 базисни пункта, до момента в който се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

Шоковите решения пристигнаха единствено няколко седмици откакто банката увеличи лихвите за първи път от повече от десетилетие, поставяйки завършек на интервала на негативни лихвени проценти. Тези нападателни ходове бяха " основен инструмент, с който сигнализирахме за нашата решителност да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2% ", съобщи Лагард.

В вероятност ЕЦБ чака да " увеличи лихвените проценти в допълнение на идващите си няколко съвещания ", сподели тя. Колко бързо и какъв брой надалеч ще се покачат лихвите, ще зависи от " инфлационните вероятности ", добави тя.

Рязкото повишаване на темповете на инфлация се дължи на икономическите разтърсвания от пандемията от ковид и съветската инвазия в Украйна, която докара до внезапно повишаване на цените на силата, сподели още Лагард.

Намаляването на вноса на съветски газ " ще има последствия през идващите няколко години ", поддържайки високи цени на силата, до момента в който усложненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в изискванията на по-високи разноски, добави тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая " евентуално ще продължат по-дълго, в сравнение с в предишното ", сподели Лагард и добави, че " ще отнеме повече време инфлационните резултати от тези шокове да отшумят ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР