Европейската търговска ядрена асоциация Foratom призова Европейската комисия и другите

...
Европейската търговска ядрена асоциация Foratom призова Европейската комисия и другите
Коментари Харесай

Foratom: ЕС трябва да подкрепи дългосрочната експлоатация на атомните реактори на Стария континент


Европейската комерсиална нуклеарна асоциация Foratom прикани Европейската комисия и другите европейски институции да признаят и поощрят дълготрайната употреба на атомните реактори поради ролята им за реализиране на климатичните цели на Европейски Съюз, оповестява world-nuclear-news.org.

В момента в 14 европейски страни членки работят 126 атомни реактора, които обезпечават повече от една четвърт от общата електрическа енергия, създавана в Европейски Съюз. Европейската комисия чака атомната сила да резервира забележителната си роля в европейския енергиен микс до 2050 година Това ще изисква вложения в размер на 40-50 милиарда евро. Европейска комисия обаче предизвести, че близо 50 атомни реактора в Европейски Съюз са изложени на риск от по-ранно затваряне през идващите 10 години в случай че техните оператори не изискат удължение на лиценза за дълготрайна употреба.

Генералният шеф на Foratom Ив Десбезайе съобщи: „ Удължаването на живота на употреба на атомните реактори се отплаща по редица аргументи – има ниски разноски за финансови вложения, относително малко време за рационализация и най-много то разрешава един благонадежден, нисковъглероден и наличен източник на електрическа енергия да бъде непокътнат в енергийния микс при ниски разноски “.

„ Ако Европейски Съюз желае да извърши климатичните си цели, удължаването на работата на атомните реактори ще има извънредно значима роля в бъдещия енергиен микс на Европейски Съюз. Затова европейските институции би трябвало да го признаят и да го поощрят със тласъци поради изгодите, които атомната сила носи на системата “, акцентира Десбезайе.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР