Европейската сметна палата за финансовата 2019 г. дава положително становище

...
Европейската сметна палата за финансовата 2019 г. дава положително становище
Коментари Харесай

Европейската сметна палата отчита много грешки при разходите в ЕС през 2019 г.

Европейската счете палата за финансовата 2019 година дава позитивно мнение за докладите на Европейски Съюз, защото съгласно тях те дават вярна и точна визия на финансовото положение на Европейски Съюз.

Същевременно обаче те заключават, че заплащанията са наранени от прекалено много неточности, основно в категорията, класифицирана като "високорискови разноски ". На фона на тези обстоятелства и макар подобренията в някои разходни области инспекторите показват негативно мнение по отношение на разноските, съобщи БНР.

Те също по този начин се възползват от опцията да подчертаят нуждата от устойчиво и ефикасно ръководство на финансовия пакет, контрактуван в отговор на рецесията с ковид, с който съвсем се удвояват разноските на Европейски Съюз през идващите няколко години, показва годишният отчет на Европейската счете палата.

Общото ниво на нередностите е 2,7 на 100 за 2019 година по отношение на 2,6 на 100 година по-рано. През предходната година "високорисковите " разноски съставляват повече от половината от тестваните разноски (53%). Това се отнася основно за заплащанията, подлежащи на възобновяване, да вземем за пример в региона на доближаването и развиването на селските региони. При тези разноски се следят основни неточности, като предходната година те са били 4,9 на 100, а през 2018 година - 4,5 на 100, демонстрира отчетът.

Европейската счете палата също по този начин отбелязва и по-бавно от плануваното асимилиране на европейските структурни и капиталови фондове. Според нейния финален отчет, до края на 2019 година едвам 40 на 100 (или 184 милиарда евро) от контрактуваното финансиране е изплатено, а някои страни в Европейски Съюз са употребявали по-малко от една трета от плануваните средства. Това е довело до увеличение на неизпълнените поети отговорности до 298 милиарда евро в края на 2019 година, което се равнява на съвсем два годишни бюджета.

Палатата също по този начин отбелязва, че когато издаде негативно мнение, това демонстрира необятно публикувани дефекти. Изчисленият дял неточности се мери по отношение на предел от 2 на 100, над който се приема, че нередовните доходи или разноски са основни. Изчисленият от нея дял неточности не съставлява оценка на нивото на измамите, неефективността или разхищенията, а оценка за размера на средствата, които не е следвало да бъдат изплатени, защото не са били употребявани напълно в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, разяснява сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР