Европейската седмица на регионите и градовете е ежегодна четиридневна проява,

...
Европейската седмица на регионите и градовете е ежегодна четиридневна проява,
Коментари Харесай

Спортът като нов приоритет в регионалните политики в Европа

Европейската седмица на районите и градовете е годишна четиридневна демонстрация, проведена в Брюксел, в границите на която длъжностни лица от администрацията на районите и градовете, както и специалисти и представители на университетските среди, имат опция да обменят положителни практики и ноу-хау в региона на районното и градското развиване. Това е приета платформа за политическа връзка по отношение на развиването на политиката на доближаване на Европейски Съюз и за повишение на информираността на лицата, вземащи решения, по отношение на ролята на районите и градовете в правенето на политиките на Европейски Съюз. Европейската седмица на районите и градовете е най-голямото европейско публично събитие от този тип. Регионите и градовете вземат участие в създаването на множеството политики на Европейски Съюз. Поднационалните обществени органи в Европейски Съюз дават отговор за една трета от обществените разноски (2 100 милиарда евро на година) и за две трети от обществените вложения (приблизително 200 милиарда евро), като вторите постоянно би трябвало да бъдат изразходвани в сходство с правните разпореждания на Европейски Съюз.

Събитието, което започва на 09 октомври 2017 събра в Брюксел близо 6 000 участници и 600 презентатори от Европа и света, които взеха присъединяване в стратегия, включваща стотина ателиета, диспути, изложения и прояви за определяне на контакти по въпросите на локалното и районното развиване. Организаторите приспособяват програмата всяка година според от съответния дневен ред на Европейски Съюз, като тази година един от новите цели, които бяха включени, разисквани и показани бяха спортните действия, с които с изключение на построяването на привички на здравословен метод на живот, се свързват и адаптирането на градската среда, построяването и модернизирането на спортните уреди и не на последно място – предпочитаното ориентиране на структурните фондове към вложения в областта на спорта. Проведена беше експертна среща „ Интелигентна специализация в спорта “, в която взеха присъединяване Марку Маркула - ръководител на Комитета на районите, Тибор Наврачич - Европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта, Хану Таккула и Богдан Вента – членове на Европейския парламент, Мика Рийпи - регионален шеф на Лапландия, Антоанета Ангелова – Кръстева - шеф на дирекция „ Иновации, интернационално съдействие и спорт “ на Европейската комисия. Участниците се сплотиха, към обстоятелството, че спортните действия стават все по-важна част от дневния ред на Европейския съюз и имат все по-силно въздействие какво на европейско, по този начин и на локално равнище. Промотирането на ролята на спорта като мотор на локалното и районно развиване беше мощно подчертана, а обмена на положителни практики за създаване на новаторски политики, които свързват спорта, нововъведенията и тактиките за умна специализация беше посочен за основополагащ.

В срещата взе присъединяване и Йоанна Дочевска, ръководител на „ Асоциация за развиване на българския спорт “ /АРБС/, която работи интензивно за одобряване на спортните действия като неизменима част от отрасловите политики и основаване на от ден на ден секторни партньорства за основаване на предпоставки за здравословен метод на живот на жителите на Европа. Председателят на АРБС беше поканен от Европейската комисия и взе присъединяване и в първа работна среща на Sport Action Network, която включваше 20 специалисти в областта на спорта и ще има за съществена цел да спомага за процесите на приоритизиране на спортните действия във всички финансови принадлежности на Европейско равнище. Мрежата се основава възоснова на направено от Европейската комисия изследване за приноса на спорта за районното развиване на страните членки, направено през 2016, в което се показва, че спортният бранш образува 1.76% от Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз и дава претовареност на 4,5 милиона души в Европейски Съюз. Целевото финансиране за спорт в актуалната МФР е в размер на 265 милиона евро, само че се чака то да нараства от ден на ден в идващите интервали на обмисляне. Дочевска взе участие интензивно в полемиките и даде градивни оферти както за структурирането на новата мрежа, нейните краткосрочни и дълготрайни цели и първите стъпки, в които следва да се концентрират дейностите ѝ.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР