„Европейската седмица на имунизацията, която се провежда всяка година между

...
„Европейската седмица на имунизацията, която се провежда всяка година между
Коментари Харесай

Емер Кук: Доверието във ваксините намаля поради цунами от фалшиви новини

„ Европейската седмица на имунизацията, която се организира всяка година сред 24 и 30 април, е чудесна опция да си напомним какъв брой щастливи сме, че живеем в свят, в който съществуват ваксини “. С тези думи стартира изказването на Емер Кук, шеф на Европейската организация по медикаментите (ЕМА), отдадено на Европейската имунизационна седмица.

В него се акцентира, че в този момент светът разполага с ваксини против повече от 20 животозастрашаващи болести, включително полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, COVID-19, грип и морбили.

„ Смята се, че тези ваксини предотвратяват сред 2 и 3 милиона смъртни случая всяка година по целия свят “, акцентира Емер Кук.

Благодарение на имунизациите хората от всички възрасти, от всички континенти, към този момент имат шанса да живеят по-дълъг, по-здравословен и по-пълноценен живот, добавя тя.

„ Най-безопасните и ефикасни ваксини не са нищо, в случай че хората не ги одобряват. Въпреки големите изгоди за човечеството, за нас самите, нашите деца и нашите родители, доверието във имунизациите през последните години понижа заради цунами от подправени вести. Живеем в инфодемия, при която дезинформацията, за жалост, е част от нашето всекидневие. Всички ние носим отговорността да изясним обстоятелствата, преди да споделим нещо с нашата онлайн общественост. Проверете източника, проверете историята и проверете желанието “, приканва шефът на ЕМА.

В изказването си Емер Кук прави къс обзор на достиженията на ваксинопрофилактиката и провокациите пред нея.

„ До наскоро морбили беше главен палач на деца. Между 2000 и 2018 година смъртните случаи от морбили понижиха с три четвърти (73%) в международен мащаб, като имунизациите предотвратиха почти 23,2 милиона смъртни случая през този интервал.

Същото се отнася и за полиомиелита, едно също смъртоносно заболяване, което визира най-вече деца под 5 години и постоянно води до необратима парализа. Сред парализираните 5% до 10% умират, тъй като дихателната им мускулатура се обездвижва. Като директен резултат от имунизацията, светът е по-близо от всеки път до изкореняването на полиомиелита. Почти всички страни по света са отстранили тетануса при майките и бебетата с помощта на имунизациите. В резултат на засилената имунизация в интервала 1988–2015 година световната оценка на смъртните случаи при новородени от тетанус е намаляла с 96% “, отбелязва Емер Кук.

Тя напомня, че маларията също е на път да бъде победена. По думите й след десетилетия проучвания на имунизациите против малария, през 2015 година първата ваксина против това заболяване беше оценена от регулаторна организация – в тази ситуация EMA.

„ Въз основа на нашата оценка и след двугодишен пилотен план, Световната здравна организация (СЗО) неотдавна предложи внедряването на имунизацията против малария за деца в Африка на юг от Сахара. Според СЗО пилотният план в Гана, Кения и Малави демонстрира, че повече от две трети от децата в тези три страни са се възползвали от имунизацията и смъртните случаи от малария са понижени с 30% “, акцентира Емер Кук.

Според нея друго значимо достижение на актуалната профилактична медицина е въвеждането на имунизациите против човешкия папиломен вирус (HPV), които защищават младежите от рак на маточната шийка и други типове рак. Имаше 604 000 нови случая на рак на маточната шийка и 342 000 смъртни случая измежду дамите в международен мащаб през 2020 година

В Европейския съюз (ЕС) ракът на маточната шийка е вторият най-разпространен след рака на гърдата, който визира дами на възраст 15–44 години, причинявайки почти 15 000 преждевременни смъртни случаи. Проучвания при дами от Обединеното кралство и Швеция, които са получили имунизацията против HPV като млади младежи, демонстрират трагично понижаване от съвсем 90% на преинвазивното заболяване на шийката на матката, предходник на рака на маточната шийка.

„ Но имунизацията не е единствено за деца. Защитата от някои детски ваксини може да изчезне с течение на времето и може да е нужна имунизация против други болести, с цел да се живее по-дълъг и по-здравословен живот. Например, изключително значимо е хората с хронични болести, бременните дами и възрастните хора да се имунизират против грип “, безапелационна е Емер Кук.

В изказването си тя отделя изключително внимание на битката против пандемията COVID-19 и мястото на петте ваксини, позволени против COVID-19 в Европейски Съюз, които на процедура са най-важните принадлежности за предотвратяване от тежко заболяване, хоспитализация и гибел вследствие на COVID-19.

„ Проучване на Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) пресметна, че в края на 2021 година са избавени 470 000 живота измежду хората на възраст 60 и повече години от началото на имунизацията против COVID-19, прилагана в 33 страни в Европа “, показва шефът на ЕMA.

Тя напомня, че през 2019 година EMA предложи позволение за приложимост в Европейски Съюз за първата ваксина за дейна имунизация на хора на възраст 18 и повече години, изложени на риск от зараза с вируса Ебола.

По думите й имунизацията против херпес зостер може доста да усъвършенства качеството на живот на възрастните хора, изложени на риск от развиване на това заболяване.

„ Рискът от развиване на херпес зостер се усилва с възрастта и наподобява е обвързван с понижаване на имунитета. В Европейски Съюз съвсем девет от 10 млади възрастни имат вируса на варицела-зостер в тялото си. Поради това множеството възрастни на 50 и повече години са изложени на риск от развиване на херпес зостер. Около 5% до 30% от хората, които се разболяват, ще изпитат мощна дълготрайна болежка. Ние от EMA препоръчахме позволение за приложимост за две ваксини, ориентирани към попречване на това инвалидизиращо заболяване “, отбелязва Емер Кук.

„ Когато става въпрос за инфекциозни болести, никой не е в сигурност, до момента в който всички ние не сме в сигурност. Аз имам вяра твърдо в справедливия достъп до медикаменти за всички страни по света. Съгласно одобрената процедура „ Лекарства в Европейски Съюз за всички “, EMA в съдействие със СЗО може да даде научни мнения по отношение на високоприоритетни медикаменти за хора, в това число ваксини, които са предопределени за хора отвън Европейски Съюз. Първата ваксина против малария беше позволена по тази процедура “, напомня шефът на ЕМА.

„ Доверете се на науката - имунизациите ни оказват помощ да пазим себе си и околните си от инфекциозни болести! “, приканва Емер Кук.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР