Европейската прокуратура започва проверка на кмета на Перник Станислав Владимиров.

...
Европейската прокуратура започва проверка на кмета на Перник Станислав Владимиров.
Коментари Харесай

Европейската прокуратура подхвана кмета на Перник

Европейската прокуратура стартира инспекция на кмета на Перник Станислав Владимиров. Това е първият случай, в който кмет на регионален град в България ще бъде разследван от прокурорите на Лаура Кьовеши за злоупотреби с европейски средства в изключително огромни размери.

За инспекцията излиза наяве от отговор на финансовия министър Росица Желева на писмен въпрос на депутати от Българска социалистическа партия в границите на парламентарния надзор. Лидерът на партията Корнелия Нинова и други народни представители са питали министърката за скандалния отчет на АДФИ с тежки за кмета на Перник констатации, който излезе през март и който първо бе качен на страницата на Общинския съвет в града, а след това мистериозно свален.

В отговора си до депутатите Желева написа, че поради установени знаци за машинация, отчетът е изпратен до основния прокурор, а Върховна касационна прокуратура го е изпратила на Европейската прокуратура. Документът е пратен още и до Агенцията за публични поръчки поради открити нарушавания на Закона на публичните поръчки, както и до шефа на дирекция " Оперативна стратегия " Околона среда ".

Европейската прокуратура е отказала да даде на депутати отчета, излиза наяве още от отговора на Росица Желева.

Докладът на АДФИ съдържа доста тежки констатации за активността на кмета и общинскатa администрация за миналите години. Почти всички публични поръчки на общината са правени в нарушаване на Закона за публичните поръчки.

Ревизорите установяват, че има цялостно тъпчене на процедурите по време на мандата. Държавната инспекция открива още, че общината е правела всичко, с цел да може избрана компания да завоюва дадена поръчка. Дадени са и редица съответни образци за една и съща компания, като най-големите нередности са за рекултивация на хранилище за неопасни боклуци.

Според АДФИ са се употребявали хватки, с цел да се отстранят нежелани от градоначалника претенденти. В отчета се вижда, че Владимиров е правил възражения на всяка една констатация на АДФИ, само че нито едно от тях не е признато. Общинските съветници в града (41 човека) са приели като засегнатост към институцията отношението към тях и пернишката общност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР