Европейската прокуратура представи днес доклада за дейността си през 2022

...
Европейската прокуратура представи днес доклада за дейността си през 2022
Коментари Харесай

ЕП води над 140 разследвания у нас за измами с близо половин милиард евро

Европейската прокуратура показа през днешния ден отчета за активността си през 2022 година. В него се регистрира, че у нас се водят 143 следствия по подозрения за измами с бюджета на Европейски Съюз за общо 492,6 милиона евро , предадоха от „ Българска телеграфна агенция “.

Миналата година са стартирани 101 от тези инспекции, свързани с разноски за 176,3 милиона евро. Те са във връзка измами с Данък добавена стойност за вреди на стойност 2,6 милиона евро . По искане на прокуратурата на Европейски Съюз е бил натрапен запор на имущество за 6,5 милиона евро. Повдигнато е едно обвиняване, 11 случая са завършени без последствия, 25 са предадени на съд и 19 случая са обединени .

Проверките се водят по 204 сигнала , получени от българските управляващи, 36 – по данни от частни лица, девет сигнала са постъпили от институции на Европейски Съюз.

Най-често се проверяват измами със средства , изплатени по случаи, несвързани с публични поръчки, на второ място са публичните поръчки, за хипотетична корупция, 11 са за злоупотреби. Най-честите случаи са свързани със земеделието, районното развиване и други стратегии по Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР