Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда срещу

...
Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда срещу
Коментари Харесай

Винар от Пловдив с 1 г. условно от Кьовеши

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда против шеф на винарска компания в Пловдив, оповестиха от офиса на Кьовеши в четвъртък.

Управителят, чието име не се огласява, се е споразумял с европрокуратурата за 1-годишна условна присъда и санкция от 2000 лева Споразумението е утвърдено от спецсъда, написа segabg.com.

„Сега“ не съумя да го откри в електронното му деловодство, където би трябвало да се качват правосъдните актове. Странно е, че българската прокуратура, която всекидневно се хвали и за доста по-дребни присъди, премълчава тази.

Тя е за опит за машинация, обвързвана с еврофондове, ориентирани към поощряване на износа на вино отвън Европейския съюз. Осъденият е показал подправени документи при кандидатстване за финансиране, заяви европрокуратурата. „Бяха предотвратени вреди за бюджета на Европейски Съюз на стойност съвсем 400 000 евро. Това е първата присъда по следствие на Европейската прокуратура (ЕППО) в България“, гласи още известието на Кьовеши.

През март 2020 година винарската компания кандидатства за 390 452 евро дотации от ЕС в бранша на виното и лозята, с цел да насърчи износа за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 година

За да извърши условията за приемане на финансова помощ, всеки предстоящ бенефициент трябва да показа три самостоятелни предложения пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

При инспекцията си от ДФЗ са открили, че две от трите показани компании в действителност не са издали никаква оферта.

Фондът е сезирал Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно произвеждане.

След като стартира активността си през 2021 година, Европейската прокуратура е поела случая.

Източник: Segabg.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР