Европейската прокуратура нареди ареста на бивш хърватски министър и още

...
Европейската прокуратура нареди ареста на бивш хърватски министър и още
Коментари Харесай

Кьовеши нареди ареста на бивш хърватски министър за търговия с влияние

Европейската прокуратура подреди ареста на някогашен хърватски министър и още трима нейни съучастници за търговия с въздействие и корист със служебно състояние.

Четиримата са арестувани в сряда в Хърватия по искане на Европейската прокуратура. Става дума за някогашен министър на районното развиване и еврофондовете, шефа на Централната организация за финанси и договаряне на Хърватия, която управлява разходването на евросредства, и за още две лица, чието служебно състояние не се прецизира, само че от известието на службата на Лаура Кьовеши излиза наяве, че са частни предприемачи.

Европрокуратурата счита, че някогашният министър, чието име не се оповестява, е осигурявала привилегии на предприемачите, като през 2017 година е изменила изискванията на социална поръчка, тъй че да ги облагодетелства, и освен това неведнъж е нараснала цената на работата за създаване на осведомителна система за стратегическо обмисляне и ръководство на развиването.

Тя е трансформирала процедурата, тъй че възлагането на създаването на софтуера да стане без търг, а посредством директно възлагане. Освен това са приспособени техническите спецификации на системата, тъй че да приляга на потребления от фаворизираните компании. Европейската прокуратура оповестява, че цената на работата е била избрана на 9,86 млн. куни ( към 1.31 млн. евро ) - съвсем пет пъти над пазарната.

За да обезпечи продължаването на процедурата за възлагане на договаряне без авансово издание на социална покана за присъединяване, министърът е наредила на шефа на организацията за надзор на еврофондовете да не оспорва процедурата макар повишената цена. Тъй като министърът е била по едно и също време и ръководител на Управителния съвет на организацията за еврофондовете, тя е била шеф на шефа. Европейската прокуратура счита, че защото е можел да бъде уволнен от министъра, шефът се е съгласил да подреди на подчинените си да не оспорват документите и да не показват категорично, че не е имало съображение за инхаус възлагане. С това той е нарушил за Закона за публичните поръчки, поради което също е задържан, прецизират от екипа на Кьовеши.

Въпреки че хърватската държавна комисия за контрол на процедурите за възлагане на публични поръчки анулира процедурата заради нарушение на закона през 2017 година, някогашният министър и вторият обвинен са траяли да подхващат дейности за възлагане контракта към неговата компания.

В последна сметка е разгласен търг, който е извоюван от компания, която е бизнес сътрудник на компанията на първия предприемач. Цената на подписания контракт е 12.99 млн. хърватски куни (1.73 милиона евро) при пазарна цена за осведомителната система от почти 2 млн. куни или 265 хиляди евро.

Заедно с дължимия Данък добавена стойност сумата набъбва до 16.23 млн. куни (2,16 милиона евро). След като парите са преведени на спечелилата компания, част от тях са препратени на компанията на първия предприемач и след това неназовано количество от тях - изтеглени в брой.

Според европейската прокуратура вследствие на схемата финансовите ползи на Европейски Съюз и на Хърватия са ощетени общо с с общо с 1.8 милиона евро. Интересът на Кьовеши към случая е обвързван с обстоятелството, че 85% от сумата е била изплатена от европейския бюджет посредством оперативна стратегия " Конкурентоспособност и доближаване ".

Разследването на европрокуратурата идва, откакто нередностите са видяни от европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, която е взела участие в следствието. Европейската прокуратура оповестява, че е работила по откриване на схемата с Хърватската национална полицейска работа за битка с корупцията и проведената престъпност и Независимия бранш за финансово следствие на Данъчната администрация на Министерството на финансите на Хърватия.

Предстои арестуваните да бъдат разследвани, като в случай че бъдат събрани задоволително доказателства, те ще бъдат изправени на съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР