Европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да

...
Европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да
Коментари Харесай

Заков: ЕС трябва да положи усилия да се позиционира като глобален играч в областта на сигурността

Европейската политика в региона на сигурността и защитата би трябвало да бъде преразгледана. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков, който взе участие в провеждаща се в София интернационална конференция, отдадена на бъдещето на европейската политика за защита и сигурност в подтекста на войната в Украйна.

Според министър Заков Европейският съюз би трябвало да постави старания да се нарежда като световен състезател в региона на сигурността, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

" Руската война в Украйна показва нуждата от по-силен и кадърен Европейски съюз в региона на сигурността и отбраната. Войната тече към този момент три месеца. Текущата рецесия ни подсети кои са главните стълбове на европейския план – мир, разцвет и сигурност ", уточни министърът на защитата пред участниците в конференцията.

В изявлението си той подчертава върху политиката по европейската защита до 2030 година, основите на която са обрисувани в документа, прочут като „ Стратегически компас “ на Европейски Съюз. Той съдържа 80 съответни ограничения, напомни министър Заков, измежду които усилване на боеспособността, партньорството и вложенията в региона на защитата. Според него би трябвало да задълбочи съдействието сред Европейския съюз и НАТО, най-много в региона на нововъведенията и киберсигурността.

Европа би трябвало да се възползва от преимуществата на двете организации, с цел да оформи бъдещето на Съюза в интерес на неговите жители, счита Заков.

Компасът залага амбициозни задания, като приказва за софтуерна напредналост и еластичност на войските. Той поучава страните членки да покачат вложенията в региона на защитата и да развиват качества от ново потомство, означи още министър Заков.

Част от европейските страни към този момент анонсираха, че ще усилят своите разноски за защита, само че предвид на икономическите компликации може да премислят тези решения, добави още той.

Организатори на конференцията, провеждаща се в Централния боен клуб в столицата, са Посолството на Франция в София, Фондация „ Конрад Аденауер “ и Военна Академия „ Г. С. Раковски “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР